Borsa

JAUME PUIG

DIRECTOR GENERAL DE GVC GAESCO GESTIÓN

“El mercat es fa immune als riscos polítics”

Hi ha diversos factors que ajuden que les borses europees pugin de manera accelerada
La paciència dels inversors amb Trump viurà un moment clau al tercer trimestre
El BCE pot apujar els tipus al desembre de 2018. Abans és complicat que ho faci
Preveiem bons resultats empresarials com a mínim dos o tres anys més
Amb el ‘Brexit' les empreses adaptaran els factors de producció, però no valdran menys

Després d'haver viscut un primer semestre difícil el 2016 amb la caiguda del cru i el sí al Brexit, les borses europees van fer un gir i fa mesos que van a l'alça. El director general de GVC Gaesco Gestion entén, però, que la pujada encara no ha acabat.

S'han allunyat els riscos polítics després de les presidencials franceses?
A les eleccions franceses ha acabat passant el que s'esperava. Tot i això, les borses han pujat perquè fins al final hi ha incertesa. I un triomf de Le Pen hauria posat en risc el projecte de la UE. De tota manera, els mercats s'han anat immunitzant davant els riscos polítics. Va quedar demostrat l'any passat, amb la reacció davant tres esdeveniments que els inversors temien: un sí al Brexit, la victòria de Trump i la dimissió de Renzi. En el primer cas, el mercat va trigar 34 dies a recuperar-se; en el segon, 7 hores; i en el tercer, cinc minuts. Vol dir que les borses ho suporten millor cada vegada.
Per què el mercat és capaç de minimitzar esdeveniments que no vol que succeeixin?
En primer lloc, les borses no poden caure molts cops pel mateix motiu. Amb els atemptats terroristes va passar el mateix: l'11-S es van enfonsar, però després ho van reflectir cada vegada menys. A més, la connexió amb l'economia de molts esdeveniments polítics és menor del que es diu. Per exemple, en el cas del Brexit, les empreses adaptaran els factors de producció a la nova situació. Però això no afectarà la seva valoració. Si JP Morgan trasllada treballadors a Frankfurt, no valdrà més ni menys que abans. Per últim, veiem que hi ha inversors que estan esperant que es produeixin caigudes per comprar accions.
Les pròximes cites marcades a l'agenda són les eleccions al Regne Unit i a Alemanya.
Les britàniques no són unes eleccions que el mercat pugui témer. Les d'Alemanya sí, perquè afecten un dels països més importants de la UE. Ara bé, les enquestes deixen en tercera posició el partit més disruptiu i els mercats acollirien bé tant una victòria de Merkel com de Martin Schulz. Jo crec que la recuperació econòmica fa retrocedir els moviments contraris a la UE. I les dades macroeconòmiques a la zona euro estan millorant.
Aquesta bonança ajuda que els mercats tinguin un bon comportament tot i els moments d'incertesa?
És que els resultats empresarials que anem coneixent són molt bons. Hem vist sorpreses positives tant en ingressos com en beneficis. I això que les expectatives ja incorporaven una millora. Aquest fenomen respon al fet que hi ha factors favorables a les expectatives empresarials: el PIB mundial està en màxims i els costos, tant financers com laborals i de matèries primeres, estan molt continguts. Són factors que preveiem que continuaran donant-se un temps més. Així, preveiem bons resultats empresarials com a mínim dos o tres anys més. De fet, en el cas d'Europa, ha avançat més la recuperació econòmica i en els resultats que no a les borses, que encara estan barates comparativament, tot i la forta pujada dels darrers mesos.
Per tant, hem d'esperar que les borses continuïn a l'alça?
A Europa les borses estan endarrerides pels riscos polítics. Si aquests cedeixen, les cotitzacions aniran cap a on els resultats ja hi són, és a dir, més amunt. Una altra cosa és com s'hi acosten, si linialment o de forma accelerada. De fet, en els darrers mesos, ja hem vist una acceleració; hem recorregut en sis mesos més del 40% del que ens separa de la valoració real de les empreses. Existeixen factors que hi ajuden, com el mateix fet que les borses estiguin barates, el procés de normalització de tipus i la disminució de la prima de risc política. Hi ha fluxos de diners que entren al mercat. El primer, procedent d'inversors que aposten per la renda variable quan vencen els actius de renda fixa. Però també hi ha molts nord-americans que inverteixen en borsa europea.
La borsa americana, en canvi, està cara. És pel rally posterior a la victòria de Trump?
Ja ho estava abans. Després Trump ha generat una expectativa nova. De tot el que ha dit, els mercats s'han fixat sobretot en la promesa de reforma de l'impost de societats. S'espera que tant les desgravacions fiscals a la inversió com a les repatriacions afavoreixin l'activitat empresarial.
Aquestes mesures encara no s'han implementat, però els mercats han anat pujant. Fins quan esperaran sense caure?
Els presidents dels EUA que han posat en marxa mesures importants aviat ho han fet, com a molt, a l'agost. Per tant, seria a partir de llavors. La paciència del mercat amb Trump tindrà un test important a l'últim trimestre.
Pel que fa a la política monetària, hem d'esperar que s'acceleri la sortida dels estímuls si s'esvaeixen els riscos?
Crec que els tipus a la zona euro no s'apujaran fins desembre de 2018 perquè el programa de compra de deute s'ha estès fins a finals de 2017 i després convé deixar un temps per veure els efectes sobre l'economia abans de tocar els tipus. Als EUA, en canvi, la Fed ha d'apujar-los per evitar que es generin bombolles. Aquesta diferència enfortirà el dòlar davant l'euro, cosa que afavorirà les exportacions europees. Hem tingut un dòlar baix durant anys, cosa que ha ajudat a la recuperació dels EUA. Ara li toca a l'euro.
En això també anem una mica endarrerits.
Amb molt de retard. Als EUA es va actuar molt ràpidament davant de la bombolla immobiliària. Aquesta agilitat va contribuir que la recuperació fos més ràpida. El Regne Unit i Irlanda, on també es va donar aquesta bombolla, també van actuar ràpidament. A l'Estat Espanyol, en canvi, les mesures de reacció van ser lentes i això ha suposat un allargament de la crisi.

Un risc que no es cotitza

Paula Mateu

Jaume Puig recorda una reunió d'inversors mundials al més alt nivell que es va fer a Barcelona després de la primera gran manifestació de l'11-S. Segons diu, allà va calar la idea que s'arribaria a un acord entre l'Estat espanyol i Catalunya. I li sembla que el mercat no ha variat gaire la posició que va prendre llavors. Puig assegura que la possibilitat que es convoqui un referèndum és una qüestió que els inversors de tot el món situen entre els factors a considerar, però els mercats encara no ho han cotitzat. Perquè sigui així, diu, hi ha d'haver alguna concreció. “S'ha de veure quin és el plantejament. Els mercats se centren en les coses que estan passant. I després n'hi ha altres que són potencials, però que no tenen un reflex fins que no es concreten.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.