Gran angular

UN CO2 prou profitós

El CO2 és l’agent més actiu i devastador del canvi climàtic. Així doncs, per què no caçar-lo i donar-li una utilitat ambientalment neutral? Cellers Torres, que desenvolupa des de fa anys un ambiciós pla de mitigació dels efectes del canvi climàtic, experimenta amb diverses tecnologies per reutilitzar el CO2 que es genera en la fermentació del vi. En col·laboració amb universitats i empreses tecnològiques, Cellers Torres vol obrir camí amb les tecnologies CCR (Carbon Capture and Reuse) a tot el sector, com diu el president de la companyia, Miguel A. Torres: “La indústria vinícola té a les seves mans la capacitat de ser capdavantera en l’adopció de tecnologies de captació i reutilització de CO2 per reduir de manera important les emissions.” Afegeix que “és un camí llarg i necessari, però també viable i que en 10-15 anys podria fer que els cellers fossin neutrals en carboni”. Amb vuit tecnologies diferents s’assaja a Cellers Torres per fer del CO2 de la fermentació un bé preuat, reutilitzable, amb el seu efecte hivernacle inactivat.

Una de les experiències que es duen a terme és la injecció de CO2 a hivernacles, per tal d’augmentar la productivitat de les plantes -enciams en aquest assaig- en assimilar una quantitat més gran de CO2, aquí en el paper de fertilitzant.

Amb la biomassa que es genera quan es crema la vinya, amb un procés de piròlisi es genera un carbó vegetal, el Biochar, molt interessant per al tractament de sòls empobrits. Com diu Miquel Rosell, tècnic de canvi climàtic, “millora la compactació del sòl i la retenció hídrica.”

L’experiència en què s’han dipositat més esperances és la de metanació, en què el CO2 residual es combina amb hidrogen obtingut de l’electròlisi de l’aigua per generar metà, però també altres combustibles, com ara metanol, etanol o amoníac, perfectes substitutius dels combustibles fòssils. Un projecte que va vinculat al de digestió anaeròbica, en què l’obtenció de biogàs a partir de microalgues i llots de depuradora deixa un CO2 residual que pot ser aprofitat en la metanació.

Un altre sender de recerca és la síntesi de carbonats orgànics cíclics, en què a partir de compostos epoxi es poden elaborar dissolvents d’alta qualitat adreçats a la indústria de la pintura o com a material que potencialment pot substituir el vidre.

Fins a mitjan del 2017, Cellers Torres ha reduït un 18,9% les emissions de CO2 per ampolla, des de la vinya al transport final, gràcies a l’eficiència energètica, energies alternatives i el transport ecoeficient, entre altres.

En aquesta tasca de recerca, Torres està col·laborant amb universitats del país com la UAB o la URV i empreses de demostrada capacitat d’innovació, com ara Miwon, Iberfluid, Electrochaea, Ariema o ENERG-Bas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.