Emprenedors

Un corcó contra abusos bancaris

Una jove emprenedora crea un bufet d’advocats dedicat a dret hipotecari

Arianna Serras una advocada de només 28 anys ha posat en marxa el primer despatx especialitzat en dret bancari i hipotecari. El bufet, ubicat en un elegant principal de Rambla Catalunya a Barcelona, aspira a convertir-se en un espai de referència per lluitar contra els abusos del sistema bancari.

La seva fundadora explica que ara són l’únic bufet de Barcelona dedicat en exclusiva a dret bancari que es caracteritzen per la defensa del consumidor cas per cas. “M’involucro en cada expedient des del principi fins al final”, diu Arianna Serras, qui amb un equip de set persones se n’ocupa personalment de fer tota la tasca extrajudicial dels clients. “També fem una mica de psicòlegs, en aquesta professió i amb aquestos casos és essencial”,es confesa.

Els expedients que s’amunteguen a les taules d’aquest despatx són processos amb títols de dret bancari en què en els darrers anys ens hem familiaritzat: “Preferents, subordinades, valors o productes estructurats, és a dir, productes que es venen a qui saben que no li pot servir, clàusules sòl o índex de referència de préstecs hipotecaris”, enumera Arianna Serras.

Així, el bufet tramita demandes contra l’IRPH., un tipus d’interès variable que l’any 2013 el Banc d’Espanya va anul·lar i encara es continua aplicant a més d’un milió de famílies a tot l’Estat. Aquestes tenen de manera permanent un bloqueig del tipus d’interès del 4%, quan l’euríbor està en negatiu.

Tot i que són vocables que ens sonen a l’esclat de la crisi, Serras certifica que continuen aplicant-se ara pràctiques abusives. “Se segueixen comercialitzant clàusules sòl, per exemple, però amb la diferència que s’informa el client. Personalment crec que no hem après a negociar amb els bancs, i el sistema se’n beneficia”, afegeix Serras.

Justament per suplir aquest desconeixement, Arianna Serras exprimeix al màxim les 24 hores que té el dia per explicar allà on té altaveu qüestions relatives al dret bancari per al consumidor individual i també per a l’empresa. Serras avança que el bufet persegueix articular una branca de formació en temes de negociació bancària a curt termini.

El bufet, que va obrir les portes el març passat, es va començar a gestar l’any 2011 justament coincidint amb l’esclat de demandes per les preferents, amb una Arianna Serras acabada de llicenciar en dret i graduat social que va decidir engegar una associació d’afectats en preferents. Aleshores va començar a endinsar-se en dret bancari i hipotecari. Entre 2011 i 2015 l’associació va captar 2.500 afectats per les preferents i Serras es va convertir en un autèntic corcó contra els abusos bancaris. “Es van fer demandes individuals de cadascun dels casos a través de convenis amb diferents despatxos d’advocats”, explica Serras.

Durant quatre anys va fer una tasca intensa en aquest camp del dret, però a més de fer d’advocada, participava en conferències, debats i formació arreu el territori. El 2015 la va fitxar una gestoria per portar els serveis legals d’assessorament bancari. Després de dos anys en aquesta firma va decidir tirar pel seu compte. “El meu compromís personal passa per tenir el control de tot el procés fins al final”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.