Empreses

Carioca encadena quatre anys amb creixements al voltant del 15%

La firma de retoladors italiana va sortir d’un concurs de creditors amb un pla de redefinició que els ha fet incrementar les vendes L’empresa busca nova seu a l’Hospitalet

El grup només té una filial fora d’Itàlia, i és a l’Hospitalet

Carioca Iberia, la filial de la firma italiana de retoladors, preveu tancar l’any amb una facturació de 10 milions d’euros en el mercat espanyol, un 17% més que l’any passat i encadenar així quatre exercicis seguits incrementant les seves vendes per sobre dels dos dígits.

La firma, amb seu a Settimo Torinese (Itàlia), i filial a l’Hospital de Llobregat des del 1957, va tancar el 2018 amb 8,5 milions d’euros de facturació, que van suposar una millora del 13% respecte a l’exercici anterior.

En el global, la companyia es troba en un moment de color rosa, amb un creixement de la facturació per sobre del 15% des del 2016. De fet, en dos anys ha passat de facturar 22 milions d’euros a sumar-ne 26 el 2018. La cap de màrqueting del grup, Silvia Larrea, avança que preveuen arribar als 30 milions en només dos anys.

Els bons resultats són fruit d’un procés de redefinició de la firma i de la seva marca que es va iniciar el 2015, després de passar per un complex concurs de creditors.

La cap de màrqueting internacional explica: “Hem remodelat tots els productes, amb nou embalatge. Hem redefinit la nostra arquitectura de marca i l’esforç està tenint recompensa internacional.”

Per sortir de la crisi interna i de consum, la firma va fer una aposta per incorporar més innovació en la seva cartera de productes i, a més, va augmentar el departament de qualitat i de vendes. En aquest procés de transformació, Carioca va tancar la part productiva que tenia a l’Hospitalet de Llobregat i la va concentrar a Itàlia, i va acabar convertint la filial del Barcelonès en un centre exclusivament logístic des d’on distribueix a la resta de l’Estat espanyol i també a Portugal, la joia de la corona de l’empresa.

De fet, el mercat ibèric representa el 30% del total de les vendes del grup. Curiosament, facturen més a l’Estat espanyol que al país alpí on van néixer i té la seu la companyia. “Durant molts anys, Carioca ha estat la marca de referència dels retoladors en el mercat espanyol i, en canvi, a Itàlia des dels inicis ha tingut més competència”, considera Larrea.

Producció a Europa.

Ara com ara, la firma fabrica a Itàlia el 70% dels productes que té en cartera, i un fet que els distingeix de la competència és que també manufactura a la seu italiana els tints dels retoladors. “És un factor fonamental que ens permet tenir el control absolut de la qualitat del producte, a més de garantir la seguretat que es compleixen totes les exigències en temes d’al·lèrgies”, diu

Carioca es va fundar el 1954 a Settimo Torinese, on hi havia un hub industrial del sector de l’escriptura. Va ser de les primeres marques a desenvolupar retoladors i des de Torí es va començar a expandir a tot Europa. Dos anys després, va obrir la primera filial fora d’Itàlia, a l’Hospitalet de Llobregat, on encara està establerta. De fet, és l’única filial que té la companyia arreu del món tot i que ven a gairebé vuitanta països.

En els plans de Carioca Iberia hi ha canviar de seu tan aviat com trobin unes naus que els donin més agilitat per a la seva activitat logística. “Necessitem unes instal·lacions que donin resposta al nostre creixement i als canvis de distribució que reclama el mercat”, diu Larrea, que assegura que la nova ubicació estarà a prop d’on són ara.

A més, la firma acaba d’engegar una plataforma de venda en línia de productes amb menys rotació per al gran consumidor i en breu inaugurarà e-commerce per al sector papereria.

CARIOCA IBERIA

Facturació
8,5 M€
Treballadors
11
Any de fundació
1957
Carioca SPA va adquirir l’any 2016 Universal SPA després d’un concurs de creditors; ara està controlada per Zico Holding i dirigida per Enrico Toledo. En conjunt, l’empresa dona feina a 110 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.