Editorial

editorial

Nou espai per a la inversió privada

El capital privat ha d’arriscar més i confiar en un sector que té gran recorregut

Les tecnologies estan entrant amb força en el sector de les ciències de la vida i provocaran en pocs anys, i sense cap mena de dubte, un gir de 180 graus tant en la gestió de la sanitat pública com en l’atenció al pacient. Allà on s’aplica ja es percep que anem cap a una medicina hiperpersonalitzada, que posarà –ara sí– la persona al centre del sistema i que farà estalviar alhora milers de milions d’euros a les arques públiques. La inversió inicial serà contundent, però el retorn també serà ràpid, perquè estem parlant d’aplicacions immediates amb un ampli mercat d’usuaris. Tanmateix, és necessari que el capital privat arrisqui i entri amb més contundència en el finançament de nous projectes, que confiï en el sector i que hi aposti, sobretot quan la investigació ja està prou madura i s’endinsa en el mercat. És imprescindible que aquest capital acompanyi i guiï fins que camini segura. D’aquesta manera, les partides públiques es podran dedicar plenament a la investigació, a nodrir com es mereixen els laboratoris dels centres de recerca i de les universitats. En definitiva, no només a retenir el talent, sinó a atreure el millor del planeta.

Barcelona és una ciutat privilegiada, capital d’un país que ha sabut fer pinya quan ha estat necessari impulsar ecosistemes tecnològics i digitals i situar en el mapa mundial aquests entorns. Certament, és un privilegi poder comptar amb persones que no han dubtat a arriscar i posar-se al capdavant d’aquests ecosistemes científics que malgrat les precarietats no han aparcat les investigacions i han volat lluny per iniciar-ne d’altres, talents que no marxen i d’altres que arriben. S’han posat els fonaments i ara cal construir en alçada i amplada entorns robustos, capaços de competir al més alt nivell. I aquí la inversió privada ha de ser un dels pilars. És vital i imprescindible que la base s’eixampli. Per tant, s’hauran de prioritzar les aliances estratègiques d’administració, corporacions i fons d’inversió, models de negoci alternatius i fulls de ruta creatius. Aliances de valor i amb valor, eficients i hàbils, capaces d’acarar el futur digital de les ciències de la vida de la manera més excel·lent possible. Amb la implicació de tots, el sector podrà jugar en la Champions mundial sense complexos. Tanmateix, la regulació i la seguretat hauran de fer camí alhora, actualitzant permanentment les normatives, sense permetre’s cap dilació. Europa ha d’actuar amb rapidesa i flexibilitat per no alentir el sector quan aconsegueixi establir la seva velocitat de creuer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.