Política

Albiol ensuma l’alcaldia en allunyar-se l’acord d’esqueres

GBeC-ERC i el PSC fan pinya a favor del seu cap de llista i només un acord ‘in extremis’ frenaria el PP

A Reus, Carles Pellicer (JxCat) mantindrà l’alcaldia després d’haver tancat un pacte amb ERC

El pacte de les esquerres a Badalona per evitar que el popular Xavier García Albiol recuperi l’alcaldia (va ser la llista més votada) acabarà naufragant si no hi ha un gir de guió en les últimes hores. Els socialistes, amb un regidor menys que la coalició formada per Guanyem Badalona en Comú i ERC, no han cedit en el seu plantejament inicial i només s’avenen a negociar si el futur alcalde és el seu cap de llista, Àlex Pastor. Guanyem i ERC van anunciar ahir que votaran Dolors Sabater si el PSC continua sense moure’s ni un mil·límetre. Si Sabater o Pastor no reuneixen catorze vots, com sembla que succeirà, Albiol agafarà aquest migdia la vara d’alcalde.

La decisió de Guanyem i d’ERC és el resultat d’infinites hores de debat intern, junts i per separat. La coalició impulsada per intentar superar el PP el 26-M i erigir-se com la candidatura més votada ha plantejat diversos escenaris al PSC, però cap consistia a cedir l’alcaldia a Pastor. La fórmula de repartir l’alcaldia entre Sabater i Pastor no la preveuen els socialistes.

Sabater, alcaldessa entre el 2015 i el 2018, s’ha ofert a fer un pas al costat i pactar un altre màxim dirigent de GBeC-ERC, segons va revelar ahir. Fonts del PSC asseguren que mai s’ha posat aquesta proposta sobre la taula. La coalició d’esquerres s’ha compromès a intentar l’acord fins a un moment abans del ple, convocat a les 12 del migdia. L’únic regidor de JxCat votarà Sabater. Les dues edils d’En Comú Podem no perden l’esperança i continuen apel·lant a la responsabilitat de l’esquerra per frenar Albiol.

A Reus, Carles Pellicer (JxCat) mantindrà l’alcaldia amb el suport d’ERC, amb qui ahir mateix van tancar un pacte per governar plegats. Com a contrapartida, i per visualitzar el pes polític dels republicans després de triplicar regidors en les eleccions del 26-M, la cap de llista, Noemí Llauradó, serà la vicealcaldessa. Hores abans, el PSC ja havia tancat la porta a un pacte amb ERC i la CUP, que hauria sumat prou majoria per desbancar Pellicer. El candidat socialista va assegurar que el pacte d’esquerres era un escenari “impossible i irreal” després que dijous a la nit els republicans deixessin el futur dels pactes en mans d’una negociació entre ERC i Junts per Catalunya en clau nacional, extrem que ahir a la tarda la cap de llista dels republicans va negar. Llauradó va assegurar que el pacte d’investidura s’havia pres en clau local i que és una bona eina que s’haurà de complementar amb un acord de govern, al qual ERC vol incorporar la CUP per reforçar el caràcter independentista i republicà del nou consistori. El cap de llista del PSC, Andreu Martín, en declaracions recollides per l’ACN, va lamentar que ERC “hagi posat el procés al davant del progrés”.

El PP fora a Castelldefels

El candidat del PP a Castelldefels, Manuel Reyes, tornarà a quedar-se a l’oposició tot i haver guanyat per tercer cop les eleccions municipals. Les forces d’esquerres van anunciar ahir el pacte i en van fer públics tots els detalls. El PSC, Movem En Comú Podem i ERC van acordar que la candidata socialista, Maria Miranda, torni a ser l’alcaldessa de Castelldefels durant els pròxims quatre anys i que els caps de llista de Movem, Candela López, i d’ERC, Jordi Maresma, siguin primer i segon tinent d’alcalde respectivament.

El pacte preveu també el repartiment de totes les carteres entre els tres grups municipals que formaran el govern de Castelldefels.

Pacte a quatre bandes a Figueres per fer fora JxCat

L.a

ERC, el PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres van presentar ahir el pacte a quatre bandes que han subscrit i que convertirà avui la republicana Agnès Lladó en la nova alcaldessa de la capital de l’Alt Empordà. L’acord impedirà la continuïtat de l’actual alcalde, Jordi Masquef, que va substituir la tardor passada Marta Felip i que va ser el cap de la llista més votada el 26-M a Figueres, JxCat, que va obtenint 8 dels 21 regidors del ple. ERC en va tenir 5; el PSC, 4; Ciutadans, 2; Guanyem, 1, i Canviem, 1. Lladó va admetre ahir en la presentació del pacte que la direcció nacional del partit no avala el pacte amb el PSC.

Via lliure a Madrenas a Girona

l.artigas

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, serà reelegida avui en el càrrec com a cap de la llista més votada, JxCat. Tot indica que governarà en minoria, amb només 9 regidors de 27. Les altres tres principals formacions –Guanyem (liderada per la CUP), amb 6 regidors; el PSC, també amb 6 edils, i ERC, amb 4– han fet cadascuna una proposta de pacte que han estat rebutjada per les altres parts implicades, un fet que ha impossibilitat una majoria alternativa. Guanyem volia governar amb ERC i amb el suport del PSC en la investidura; el PSC proposava un tripartit d’esquerres, i ERC, un tripartit sobiranista.

El PSC i JxCat es repartiran l’alcaldia a Cunit

ACN

El PSC i Impulsem Cunit, candidatura adscrita a JxCat, governaran plegats a Cunit. Han tancat un acord per repartir-se l’alcaldia. Dolors Carreras (PSC) assumirà l’alcaldia els primers dos anys i el cap de llista d’Impulsem, Jaume Casañas, la rellevarà el 2021. Totes dues forces sumen 9 dels 17 regidors del ple.

ERC i JxCat segellen el pacte a Lleida

redacció

ERC i JxCat van segellar ahir al claustre de la Seu Vella el segon pacte d’investidura que permetrà que demà dissabte el republicà Miquel Pueyo sigui investit alcalde de Lleida amb la majoria absoluta de 15 dels 27 regidors. El govern de coalició espera també sumar-hi El Comú de Lleida.

ERC suma amb SGI i Guanyem per governar a Sitges

ACN

ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges han segellat un pacte de govern que convertirà en alcaldessa la republicana Aurora Carbonell; el primer tinent d’alcalde serà David Martínez (Sitges GI) i la segona tinenta serà Júlia Vigó (Guanyem). L’acord suma 8 dels 21 regidors del ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.