Empreses

Som-hi diu que obté més finançament bancari si la promoció és fora de Catalunya

La promotora d’habitatge ha començat a operar a Madrid i a València. Fa dos anys i mig va obrir oficines a Mallorca

El grup de promoció i construcció d’habitatges Som-hi ha començat a créixer fora de Catalunya “per les limitacions de finançament” que hi troba, segons explica el propietari i director general, Manel Real. A la delegació que el holding va obrir fa dos anys i mig a Mallorca, s’han sumat enguany les de Madrid i València, que en conjunt estan tirant endavant set promocions residencials, encara en fase inicial. Real lamenta el fet que una mateixa entitat financera a Catalunya només concedeix préstecs per un màxim del 70% de l’obra i en cas cap pel cost del solar, mentre que a la resta de l’Estat el percentatge pot arribar al 90% i incloure el preu del terreny. El màxim responsable de Som-hi pensa que el clima polític pot ser una de les raons que expliquin aquesta diferent percepció del risc.

Som-hi va néixer fa cinc anys com una constructora dedicada bàsicament a les reformes, activitat que ha abandonat parcialment -encara manté la reforma integral d’edificis i d’hotels- per abocar-se a l’activitat promotora, en què els marges són més grans (entre el 18% i el 25%). En aquests moments, té deu promocions en localitats de l’entorn de Barcelona (Badalona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilassar de Dalt, Llavaneres, Santa Coloma de Gramenet). Real assegura que construir a Barcelona no és una opció perquè els preus dels solars són elevats i la rendibilitat, dubtosa tenint en compte la reserva del 30% per a pisos socials.

Som-hi té una plantilla de 23 treballadors, preveu facturar 45 milions d’euros el 2019 i arribar als 57 milions el 2020. En aquests cinc anys de vida, el grup suma prop de 150 habitatges d’obra nova a la demarcació de Barcelona. Cada immoble construït té una mitjana de 14 pisos d’uns 80 metres quadrats, pensats per un comprador d’entre 35 i 55 anys de classe social mitja i mitja-alta.

Per a cada promoció, Som-hi munta una empresa amb el o els socis financers, que aporten al voltant del 50% de la inversió. Però també estan oberts a aportacions de particulars a partir de 50.000 euros i fins a 300.000 euros. En aquests casos, és fa sota la fórmula del préstec participatiu a canvi d’interessos anuals d’entre el 10% i el 12% del capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.