Opinió

Invertir en sostenibilitat

Els criteris climàtics, socials o governamentals, que han donat nom a les sigles ESG (ASG en català), han passat a ser un punt decisiu a l’hora de prendre decisions i estan proliferant els productes bancaris i fons d’inversió que inverteixen en empreses relacionades amb la conservació de l’aigua, l’energia alternativa i l’eficiència de recursos

Treure una bona rendibilitat però no a qualsevol preu. Cada vegada, més estalviadors escullen invertir en actius amb què se sentin identificats i sent conscient de les polítiques i valors de les seves empreses. Els criteris climàtics, socials i governamentals, que han donat nom a les sigles ESG (ASG en català), han passat a ser un punt decisiu a l’hora de prendre decisions i estan proliferant els productes bancaris i fons d’inversió que inverteixen en empreses relacionades amb la conservació de l’aigua, l’energia alternativa i l’eficiència de recursos.

D’altres posen en valor els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, com poden ser l’eradicació de la pobresa del món i la igualtat de gènere i, naturalment, renuncien a tot tipus d’empreses que fomentin l’armament militar, per exemple. Es poden trobar índexs referenciats únicament a empreses sostenibles i també els principals webs aporten rànquings amb les empreses que més compleixen els criteris ESG. Les gestores han inundat el mercat de productes, tant de renda fixa com variable, atesa la creixent demanda per una part de la societat. Més que una moda, és una filosofia d’inversió que ha arribat per quedar-se i que guanya adeptes cada dia que passa.

Si fa uns anys ja es va crear el concepte de banca ètica per seduir una part del públic que no compartia els ideals de la banca tradicional, ara es tenen molt en compte aspectes més concrets, com ara la corrupció política, la diversitat cultural, els sous als executius i la contractació de persones amb discapacitat. Un dels inconvenients per al client final és saber diferenciar dins de l’ampli ventall de productes i tots els elements que es tenen en compte. En ocasions, analitzant el detall de les companyies ens trobaríem amb contradiccions: per exemple, aspectes molt positius amb bones polítiques internes, des d’un punt de vista social o ambiental, però també de negatius, ja que després participen en projectes de dubtós valor ètic.

I no només ha aterrat amb força, els últims anys, amb productes per estalviadors, sinó també a través del finançament. Els últims mesos, la majoria de grans bancs espanyols i el BEI han anunciat línies verdes de finançament, destinades a finançar projectes que fomentin mitigar el canvi climàtic. També existeixen préstecs a tipus d’interès més avantatjosos per als particulars que es comprin cotxes elèctrics o híbrids i diferencials d’hipoteques més assequibles en cas de finançar habitatges amb un important estalvi energètic.

Un del darrers exemples ha estat el finançament que ha obtingut l’empresa MasMóvil, pionera a pactar un crèdit sindicat d’un tram de fins a 250 milions d’euros amb unes condicions variables condicionades a criteris de sostenibilitat. Si la companyia millora la seva qualificació ESG i compleix els criteris fixats, pagarà menys interès pels diners que li han deixat.

I és que, a més a més de contribuir a fer un món una mica millor, els inversors consideren que les firmes que segueixen aquests criteris són més rendibles i perduren més a llarg termini. L’estalvi de multes i el millor clima de treball dels empleats són alguns dels beneficis que pot implicar apostar per aquestes iniciatives com a valors de l’empresa. A més a més, la gran demanda d’una part del públic d’aquest tipus d’iniciatives farà augmentar el preu de l’acció, ja que els inversors i, sobretot els mil·lennistes voldran apostar per aquestes societats i això repercutirà millorant de la cotització d’aquestes companyies. Només cal veure l’efecte que ha tingut a Suècia el concepte flygskam, traduïda com la vergonya de volar, en què sobretot molts joves han reduït el nombre de vols que contracten, substituint-los per altres mitjans de transport, com ara el tren, per evitar augmentar la contaminació. Aquest fet ha fet reduir de forma considerable el nombre de vols a Suècia, amb la consegüent disminució d’ingressos de les companyies aèries d’aquests països i la possible baixada de valoracions en les borses.

Faran bé les companyies d’adaptar-se als canvis de valors i mentalitat de les noves generacions. L’inversor, en un món més global, cada vegada tindrà més informació i coneixement i podrà invertir segons els seus gustos i preferències, tal com ja està passant en les societats més avançades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.