Opinió

Kit de supervivència per si l’economia es deteriora

Si els deutes no superen el 60% de tots els actius, vol dir que l’empresa està capitalitzada

Tot i que aquest 2019 sembla que a Catalunya l’economia creixerà al voltant d’un 2%, la qual cosa està força bé, tot indica que durant el 2020 el creixement pot ser menor. I en l’àmbit europeu i mundial, la majoria de previsions indiquen que hi pot haver un deteriorament. El que passi realment dependrà molt de successos sobre els que hi ha una gran incertesa: l’evolució de la guerra comercial entre els EUA i la Xina,l’impeachment contra el president Trump, el desenllaç del Brexit, la governabilitat a Espanya i Catalunya... En funció del que passi en temes com els esmentats, l’economia anirà millor o pitjor. Com que a hores d’ara no sabem què passarà i el nivell d’incertesa està en màxims, el més prudent és estar preparats per si l’economia es deteriora. I en cas de deteriorament, recordem que hem anat creixent des del 2013 i que l’economia és cíclica, i tant les expansions com les caigudes del cicle no duren sempre. Vegem algunes propostes sobre temes que caldrà tenir en compte.

En primer lloc, cal assegurar que l’empresa té una bona base financera. En línies generals, i com hem exposat altres vegades, si els deutes no superen el 60% de tots els actius, vol dir que l’empresa està capitalitzada i podrà superar entrebancs importants. Si els fons propis són insuficients, és el moment de fer aportacions de capital per part dels socis i al mateix temps reduir el pagament de dividends. Els fons obtinguts serviran per reduir els deutes. En finances, mai ens penedirem de ser prudents.

En segon lloc, cal valorar si ens estem adaptant a l’evolució del mercat, els clients i els competidors. En molts sectors s’estan produint canvis disruptius que exigeixen transformacions en el model de negoci. Per això, cal apostar fort per la innovació i pot ajudar l’enfocament anomenat creativació, és a dir creativitat més innovació, per tal de generar idees que es puguin transformar en solucions per incrementar el valor ofert als clients.

En tercer lloc, cal comprovar que tenim l’estructura i els model de funcionament adequats per a l’activitat que té l’empresa. En cas que es produeixi una caiguda de l’activitat serà molt útil disposar d’una estructura de despeses que tingui una part variable que es pugui adaptar a la marxa de les vendes. I el model de funcionament ha de ser flexible per poder adaptar-se als canvis que es produeixin. Un altre aspecte és la digitalització, que ha de ser un factor que ha d’ajudar a diferenciar l’empresa. Per si l’empresa necessita una transformació, en un article anterior ja vam exposar com es pot transformar una empresa en noranta dies.

I, per acabar, un altre aspecte que segurament és el més rellevant: l’equip humà. Cal assegurar que l’equip està motivat i preparat per als canvis que es poden produir. Sobre la importància de l’equip humà, Guillem Solé Nolla, fundador de l’empresa química Derypol, opina: “Les claus de l’èxit d’una empresa són les persones, el seu entusiasme, creativitat i compromís. La resta es pot comprar, aprendre o copiar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.