Empreses

Electro Stocks preveu créixer un 10% enguany i obrir 4 punts de venda més

La companyia, líder de distribució de material elèctric i de fontaneria per a professionals, ha apostat per la diversificació de producte i el multicanal per guanyar quota

La gestora de capital risc Apax Partners l’ha venut a Würth

Electro Stocks, la firma líder de distribució de material elèctric, clima i de fontaneria per a professionals, preveu tancar l’any amb un creixement del 10% respecte a l’exercici anterior, el doble del que registra el sector. Així ho ha avançat el director de màrqueting i comunicació, Iñaki Aramburu. La companyia espera seguir aquest ritme de creixement al 2020, tot i les previsions de refredament de l’economia. Enguany tancaran l’exercici amb una facturació de 300 milions d’euros.

Aramburu atribueix aquests bons resultats a dues circumstàncies: d’una banda, amb l’esclat del boom immobiliari, el sector de subministrament elèctric es va aprimar i va fer que es reduís considerablement el nombre de competidors i, d’una altra banda, l’aposta pel servei tècnic ha afavorit la bona posició del grup en el mercat. “La nostra estratègia de negoci s’ha basat en el valor afegit que ofereixen els nostres empleats, l’assistència tècnica als punts de venda ens ha fet destacar-nos respecte a la resta”, explica Aramburu.

Electro Stocks té 70 punts de venda repartits per tot l’Estat espanyol, en els quals hi ha de mitjana 12 empleats, i disposa a més d’un enginyer propi. “Els perfils comercials tenen a més una intensiva formació tècnica”, assegura.

Aramburu avança que s’han marcat com a objectiu multiplicar la quota de mercat actual d’Electro Stocks, (11,5%) a còpia d’obrir nous establiments arreu de l’Estat. “Estem inaugurant una mitjana de quatre punts de venda l’any i preveiem seguir en aquest ritme els pròxims exercicis”, assegura.

Una altra de les potes sobre les quals volen guanyar quota de mercat és la diversificació cap a noves àrees com ara l’energia renovable. Aramburu avança que planegen l’obertura de punts de venda específics en material per a instal·lacions fotovoltaiques a mitjà termini. “Entenem que es tracta d’un sector amb molta potencialitat i no volen quedar-nos-en al marge”, assegura. No és, però, l’única àrea nova que estan explorant.

La diversificació de canals de venda és una altra de les estratègies per apuntalar el creixement d’Electro Stocks. A penes fa tres anys van incorporar el comerç electrònic, i es va convertir en la primera companyia del sector a fer el salt a la venda en línia. “Estem en una àrea amb les quotes més baixes de venda en línia”, diu Aramburu. Tot i això, Electro Stocks va focalitzar la seva plataforma de venda digital per al producte recurrent, que no necessita assessorament tècnic. D’aquesta manera s’allibera espai i dedicació per a les compres de més dimensió i necessitats d’assistència tècnica dels punts de venda . Ara com ara, les vendes en línia només representen l’1%, però tenen una tendència creixent exponencial.

Electro Stocks, la van fundar l’any 1981 Manuel López i Joan Balanyà. Un cop va esclatar la crisi, la va adquirir la gestora de capital risc Apax Partners. La companyia va patir especialment la fi de la bombolla immobiliària. Amb el sector de la construcció (el seu principal client i font d’ingressos) reduït a la mínima expressió, Electro Stocks va encadenar uns anys de números vermells, va reduir la facturació un 50% de l’actual i va aprimar la plantilla. Per fer front a les males dades, el fons d’inversió va professionalitzar l’equip directiu, va dotar de més valor comercial els seus punts de venda i va focalitzar l’estratègia de creixement en la diversificació. A més va reforçar el capital de la companyia catalana, fet que va suposar eliminar tot el deute financer d’Electro Stocks.

L’any 2015 registrava el seu primer Ebitda (resultat brut d’explotació) positiu.

El juliol passat, un cop la companyia ja estava sanejada, la gestora va vendre Electro Stocks al grup industrial alemany Würth, per una quantitat que no han volgut fer pública.

Electro Stocks, que té la seu a Sant Cugat, dona feina a 900 persones, 70 de les quals a les oficines i 25 al centre logístic de Montornès del Vallès. La resta estan repartides en 70 punts de venda.
Facturació
265 M€
Treballadors
970
Any de fundació
1981


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.