Política

El PSOE defuig els efectes dels ERO andalusos sobre la negociació de govern

Podem demana la dimissió de Susana Díaz i el portaveu socialista al Senat ho deixa “ens mans de la militància”

Sánchez calla i confia en una “nova etapa”

La fiscalia anticorrupció de Sevilla va demanar ahir que ingressin a la presó quatre dels dinou alts càrrecs condemnats en la sentència dels ERO: dos exconsellers i dos exdirectors generals de Treball, sentenciats per la seva participació en la trama corrupta d’ajuts a set anys de presó i 19 d’inhabilitació. Per contra, de moment, no ha sol·licitat que ingressi l’expresident andalús José Manuel Griñán, condemnat a sis anys de presó.

En plenes negociacions per conformar un govern socialista amb Podem, el PSOE va insistir ahir a marcar distàncies respecte a la sentència que colpeja de ple els governs socialistes presidits per Chaves i Griñán, i condemna també 17 alts càrrecs més, per haver bastit una trama il·legal per donar ajuts sociolaborals a empreses i particulars d’uns 680 milions durant una dècada.

Així, des de Madrid, els socialistes intenten girar full amb la menor trencadissa possible. Pedro Sánchez es va negar a fer-ne declaracions, malgrat la insistència dels periodistes, però va deixar ben clar que confia que el bloqueig polític s’acabi “les properes setmanes” i s’obri “una nova etapa” materialitzant-se un acord prou ampli per possibilitar la seva investidura. Sí que en va parlar la vicesecretària general del PSOE i portaveu al Congrés, Adriana Lastra, per assenyalar que el que parlen amb altres formacions és “de present i de futur, no de passat”. Mentre que el PP va continuar apuntant contra Sánchez a causa de la sentència. El senador Rafael Hernando va exigir-li que “demani perdó” per la “corrupció institucionalitzada” i “aclareixi” si encara pensa el mateix que quan va presentar la moció de censura contra el president Rajoy per la trama corrupta Gürtel.

Els focus es van dirigir ahir cap a la successora de Griñán i actual cap de l’oposició a Andalusia, Susana Díaz. Ciutadans en va demanar la dimissió. Díaz és ara diputada i secretària general del PSOE andalús, i a més sempre s’havia mostrat convençuda de la innocència dels condemnats. Més rellevant va ser la petició ahir de la líder de Podem a la comunitat, Teresa Rodríguez, per a qui la condemna “és prou greu perquè Díaz dimiteixi per decència” de diputada. Rodríguez va tornar ahir a subratllar la desconfiança cap als socialistes, amb qui Podem ha tancat un preacord de govern estatal: “El PSOE ha de fer neteja a àmbit intern a Andalusia de forma clara.” Significativament, hi està d’acord el portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, qui en una entrevista a TVE va reconèixer la “mala gestió” dels ajuts. Sobre el futur del partit andalús i de la mateixa Díaz va dir: “Serà la militància la que prengui les regnes del partit i nosaltres en respectarem la decisió, processos i temps per a la celebració de congressos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.