Política

L’eix esquerra i dreta reneix en les municipals a París

Hidalgo, favorita, avança amb promeses ecologistes

La conservadora Dati es consolida com l’alternativa

Futur o present. Construir la ciutat del segle XXI que es confronti a la urgència climàtica, o erradicar els problemes de brutícia i delinqüència que angoixen la vida quotidiana. Els horitzons habituals d’esquerra i dreta marquen la campanya de les municipals a París.

Les eleccions a la capital francesa, que fa tres anys va catapultar la “nova política” d’Emmanuel Macron, han esdevingut una oportunitat perquè els partits francesos tradicionals es redimeixin. L’alcaldessa socialista Anne Hidalgo, de 60 anys, i la conservadora Rachida Dati, de 54, dels Republicans (LR), protagonitzen un intens duel de cara als comicis del 15 (primera volta) i el 22 de març (segona volta).

Segons els últims sondejos, Dati serà la més votada en la primera volta, amb el 25%, seguida de prop per Hidalgo (24%). Tanmateix, l’alcaldessa, nascuda a San Fernando (Cadis) i que va emigrar a França de ben petita, és considerada favorita.

En la segona volta confia atreure bona part dels electors dels verds (11%) i de l’esquerra insubmisa (5%). En canvi, ho té més difícil Agnès Buzyn (17%), de La República en Marxa (el partit de Macron), que acusa la presència d’una llista macronista dissident (8%). L’exministra de Salut va assumir el lideratge de manera imprevista al febrer, després que el candidat Benjamin Griveaux dimitís per la publicació d’uns vídeos de contingut sexual.

“Per què no vas continuar en el govern?”, va retreure abans-d’ahir a la nit l’alcaldessa a Buzyn, criticant que abandonés el Ministeri de Salut en plena crisi del coronavirus, durant el primer debat televisiu de la campanya. Malgrat rebre crítiques de totes bandes, la socialista no va perdre gaires plomes en una discussió que va viure els moments més acalorats quan es va parlar sobre ecologia, el tema estel·lar de les municipals a París. “La contaminació ha disminuït un 15% durant el meu mandat”, va presumir Hidalgo.

Tot i que el seu balanç no ha estat brillant, l’alcaldessa es pot vantar d’haver adoptat polítiques valentes en la lluita contra el canvi climàtic. Ha convertit en zones exclusives per als vianants els marges del Sena i ha prohibit la circulació de vehicles dièsel a partir del 2024 i de gasolina el 2030.

Per aconseguir la reelecció, ha dissimulat les sigles del decadent Partit Socialista i ha tenyit de verd la seva candidatura batejada París en Comú. Ara promet que plantarà 170.000 arbres, restringirà fortament la circulació als quatre districtes del centre o farà de París una ciutat 100% dedicada a la bicicleta.

“Anarquia per tot arreu”

“Les polítiques del 100% no funcionen”, va afirmar Dati, qui va criticar que “la presència de cotxes baixa, però els embussos augmenten”.

Filla d’immigrants magribins, aquesta exministra sarkozista deu l’èxit de la seva campanya al seu discurs clar i directe sobre problemes freqüents dels parisencs, com ara la inseguretat i la brutícia: “El balanç d’Hidalgo és l’anarquia per tot arreu.”

Conscient que els districtes burgesos de l’oest ja els té guanyats, intenta seduir l’electorat popular del nord-est. I en les últimes setmanes no ha deixat d’escalar posicions en els sondejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.