Gran angular

Idees perquè Barcelona sigui saludable

Els premis de City Shakers posen sobre la taula iniciatives urbanes disruptives

La Fundació Habitat3 ( www.habitat3.cat ) i Soko Tech ( https://mesh.soko.tech/ ), amb el projecte Mesh, van ser els guanyadors dels premis Voice i Up! del City Shakers Summit, celebrat ahir a la tarda al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona.

La iniciativa, organitzada per JCDecaux ()-líder mundial en publicitat exterior-, Ashoka ()-la xarxa d’emprenedors socials més gran del món- i Dot ()-cooperativa del País Basc referent a l’Estat en innovació social estratègica-, té com a objectiu premiar les iniciatives enfocades a millorar la vida de les persones a la ciutat de Barcelona i les solucions d’alt impacte que plantin cara als reptes socials actuals i de futur. En l’edició d’enguany, les iniciatives que s’hi presentaven havien de tenir impacte en la salud urbana de la ciutat

Les idees guanyadores dels premis es centraven en l’habitatge i la formació. Natàlia Martínez, de Fundació Habitat3, va ser l’encarregada d’explicar a l’audiència el funcionament d’aquest projecte que rehabilita i lloga habitatges per a la inclusió social, oferint plenes garanties als propietaris i lloguers molt reduïts a persones i famílies necessitades. D’altra banda, Cristina Checa, de Soko Tech, va explicar Mesh, un projecte que educa makers perquè formin joves, amb la intenció de tornar a posar la fabricació en mans dels ciutadans.

En total, van ser vuit iniciatives finalistes als premis de City Shakers. Les altres sis que no van estar premiades ho haurien pogut estar. Per al jurat, la decisió no va ser fàcil.

El projecte Bisc, presentat per Jordi Sunyer, de l’IS Global ( http://www.projectebisc.org/es ), va ser un dels més disruptius de la nit. La iniciativa estudia l’evolució dels fetus de 1.200 dones, i de l’evolució posterior dels nadons fins a ser infants, pel que fa a la repercussió que pugui tenir en cada fase del creixement la contaminació urbana.

Un aire més respirable.

Aldo Sollazzo, de Noumena ( https://noumena.io/bcn-mapping/ ), va presentar el projecte BCN Mapping que obté, amb l’ús de drons equipats amb càmeres tèrmiques i escàners 3D, dades numèriques per saber l’impacte de la vegetació urbana en la reducció dels nivells de contaminació. A continuació, Eva Vilaseca va explicar la idea que l’Espai Ambiental Cooperatiu ha posat en marxa. Es tracta del Parking Day ( http://parkingdaybcn.org/ ), una iniciativa que vol donar un altre ús a l’espai urbà fent que les places d’aparcament de la ciutat serveixin per alguna cosa més que per endreçar els cotxes en la via pública.

Carina Torres, d’Eixample Respira ( https://www.eixamplerespira.com/ ), va donar a conèixer la reivindicació d’un nombrós grup de veïns d’aquest barri de Barcelona, que dedica el seu temps lliure a la lluita i pel dret dels ciutadans a gaudir d’un aire net allà on viuen.

Per la seva part, Toni Llull, va defensar el projecte del que n’és fundador, EsoEs ( www.weareflipflood.com ), que es dedica a rescatar fruita i verdura que a l’endemà es descartarà per a la venda i que transformen en sucs amb noms originals, amb una ampolla feta de materials orgànics. Es tracta d’una lluita contra el malbaratament alimentari i l’alimentació saludable i sostenible. Mohamed El Amrani va ser l’encarregat de presentar la iniciativa BCN4ALL ( https://www.bcn4all.com/es/ ), de Suara Cooperativa, amb la qual ofereixen assistència personalitzada a turistes amb algun tipus de dependència, per fer de Barcelona un destí turístic inclusiu.

La intenció dels premis és oferir als projectes guanyadors un impuls en un moment inicial de les seves iniciatives. Voice consisteix en donar visibilitat al projecte guanyador en els suports de JCDecaux de Barcelona, però també en altres ciutats de l’Estat i a nivell internacional, amb un impacte equiparable a una campanya de comunicació que arribi a 15 milions de persones. El premi Up! suposa un suport econòmic de 9.000 euros i s’atorga a aquell iniciativa referent en bones pràctiques que ja estigui en marxa i que compti amb un impacte concret i mesurable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.