Societat

Setmana Santa sense processons arreu de l’Estat

Després d’oposar-s’hi durant dies, les confraries accepten suspendre actes en llocs amb tanta tradició com Sevilla

A la capital andalusa només s’havien deixat de fer els anys 1812 i 1933

Després de dies i de manifestacions de diversos responsables de confraries en el sentit que la Verge i Crist protegirien els fidels de la pandèmia del coronavirus, i després que en altres llocs de l’Estat ja s’haguessin suspès, ahir finalment el Consejo de Hermandades y Cofradías, l’Ajuntament de Sevilla i l’arquebisbat de la ciutat van acordar la suspensió de les desfilades i processons de Setmana Santa. La decisió s’ha pres després que la Conferència Episcopal Espanyola manifestés divendres la seva voluntat de suprimir els actes per contenir la propagació del coronavirus.

La suspensió d’una tradició tan popular i d’un atractiu turístic tan potent a Sevilla, on ja s’havien començat a muntar algunes grades a les principals places de la ciutat, comportarà un impacte econòmic molt important, ja que es calcula que la Setmana Santa hi deixa uns 400 milions d’euros cada any, l’1,9% del PIB local.

Aquesta és la primera vegada que Sevilla queda sense Setmana Santa des de l’any 1933, quan les processons es van suspendre a causa del tens ambient polític del moment, amb un important enfrontament entre dretes i esquerres a tot l’Estat.

Anteriorment, cal remuntar-se fins al 1820, durant l’anomenat Trienni Liberal, quan el general Rafael del Riego, que dona nom a l’himne espanyol republicà, va arribar a Sevilla i les confraries van decidir suspendre les tradicionals processons.

La suspensió de la Setmana Santa és un fet des d’ahir en altres ciutats amb molta tradició de processons com ara Màlaga, Còrdova, Lleó i Conca. També s’han suspès en ciutats dels Països Catalans com ara Alacant.

A Múrcia, regió amb molts fidels catòlics, l’Ajuntament i les confraries van decidir ahir suspendre els actes.

A Castella i Lleó, que és la comunitat autònoma amb més esdeveniments de la Setmana Santa declarats d’interès turístic, 22 en total, vuit dels quals amb caràcter internacional, també van anunciar ahir suspensions en ciutats com ara Zamora, Àvila, Palència, Valladolid i Salamanca.

La Setmana Santa és un esdeveniment anual que genera molt moviment econòmic i que té un gran impacte en les regions amb més tradició. Les estimacions xifren en un total de tres milions les persones que desfilen en les més de deu mil confraries que hi ha arreu de l’Estat espanyol.

Els gremis d’hotelers de les regions amb més demanda per l’època preveien ahir una allau d’anul·lacions de reserves a causa d’aquesta suspensió, tot i que es resignaven davant la “causa major” que és la pandèmia.

LA XIFRA

400
milions
d’euros deixa a la ciutat de Sevilla la celebració de la tradicional Setmana Santa.

Platges tancades per evitar contagis

Desenes de municipis d’arreu de l’Estat van anunciar ahir –d’altres ja ho havien fet durant la setmana veient l’allau d’arribades de gent provinent sobretot de Madrid, la zona espanyola amb més casos de Covid-19– el tancament de les platges per tal d’evitar contagis i mitigar l’expansió de la pandèmia vírica.

Al País Valencià, on l’allau de visitants madrilenys ha provocat molt malestar, així com a Múrcia i a la Costa del Sol, s’han tancat platges tan populars com les de Benidorm.

“No es tracta d’una situació de vacances, sinó d’una quarantena domiciliària. Demanem a tothom que només surti de casa quan sigui necessari”, va advertir ahir en un comunitat l’alcalde de la localitat andalusa d’El Puerto de Santa María.

La Policía Nacional deixa d’expedir DNI i passaports

La Direcció General de la Policia va anunciar ahir que suspèn indefinidament l’expedició de documents d’identitat i passaports. En un comunicat, la policia justifica aquesta decisió al·ludint a les mesures de protecció de la salut dels ciutadans per l’evolució de la pandèmia.

A més de suspendre la cita prèvia per a l’expedició de tot tipus de documents, també s’han anul·lat les cites prèvies ja concertades fins ara. A les oficines de documentació només s’atendrà l’expedició de documents per motius d’urgència justificats. Un cop passi la pandèmia, els afectats hauran de demanar nova cita prèvia.

Inici telemàtic de la nova direcció de Ciutadans

La nova executiva de Ciutadans va prendre possessió ahir de manera telemàtica a causa de la pandèmia. Justament ahir s’havia de celebrar l’assemblea general de la formació que havia d’entronitzar Inés Arrimadas com a nova líder, en substitució d’Albert Rivera, que va dimitir després de les eleccions.

El govern basc fa tancar bars i restaurants

El govern basc va decretar ahir el tancament de tots els locals d’hostaleria, de les societats gastronòmiques, dels museus i dels centres de dia per a persones grans, entre altres establiments, i va descartar, abans de conèixer les mesures adoptades pel govern espanyol, ordenar mesures de confinament.

Madrid ha de tancar els parcs per excés de gent

L’Ajuntament de Madrid va decidir ahir tancar tots els parcs de la capital a partir de les quatre de la tarda en vista de les grans aglomeracions de gent que hi havia durant el matí. Els veïns de Madrid havien desobeït les recomanacions de no sortir de casa i mantenir la distància respecte a altra gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.