Educació

Preinscripció escolar telemàtica a partir de dilluns

La setmana vinent es preveu habilitar la tramitació per internet i a la següent es podrà atendre presencialment als centres educatius

Educació dotarà escoles i instituts de mampares, pantalles de protecció facial, guants i mascaretes

Allargar la preinscripció posa en perill l’inici de curs

La preinscripció del curs escolar 2020/21 començarà de forma telemàtica dilluns vinent i de forma presencial el 18 de maig, si el govern espanyol aixeca la suspensió dels tràmits administratius decretada durant la pandèmia de Covid-19. Dissabte el Procicat va aprovar un pla elaborat pel departament d’Educació en què es concreten les mesures de seguretat per obrir els centres per fer la preinscripció. El calendari s’ha elaborat considerant que dilluns vinent s’entrarà en la fase 1 del pla de desconfinament del govern espanyol, que permetrà d’obrir els centres educatius per a la desinfecció, el condicionament, els treballs administratius i la preparació dels docents i del personal auxiliar. Tanmateix, el calendari quedarà supeditat al que autoritzi el Procicat quan l’Estat hagi aixecat la suspensió dels tràmits administratius.

La preinscripció hauria d’haver començat entre el 23 de març i l’1 d’abril però va quedar en suspens per la clausura dels centres escolars, decretada el 12 de març, i la posterior entrada en vigor de l’estat d’alarma. El departament d’Educació adverteix que allargar la preinscripció més enllà del 13 de maig posa en perill l’inici de curs el 14 de setembre, perquè no donaria temps a preparar els grups, les plantilles i els nomenaments de docents i els treballs previs. Alhora, el departament ha refusat una preinscripció exclusivament telemàtica per no perjudicar les famílies amb problemes d’accés a internet.

Al document aprovat dissabte es preveu començar el procediment d’inscripció per al segon cicle d’educació infantil, primària i secundària i continuar després amb la resta. El procés per internet, el preferent, es faria entre l’11 i el 17 de maig, i el presencial extraordinari, entre el 18 i el 24 de maig. El pla proposa atendre les famílies amb hora prèvia entre les 9 h i les 13.30 hores, suposant que cada usuari necessiti 15 minuts. En cinc dies cada centre podria atendre 80 persones, i per fer-ho es proveirà 2.343 escoles i instituts de material de protecció per als treballadors i també per als usuaris en cas que no en tinguin. Educació preveu una dotació de 4.500 mampares, 5.000 pantalles de protecció facial, 10.000 capses de 100 guants de nitril, 5.800 capses de 50 mascaretes quirúrgiques i 10.000 ampolles de mig litre de gel hidroalcohòlic. Els centres hauran d’establir una distància mínima de dos metres entre persones per evitar aglomeracions i hauran assegurar la neteja diària dels espais i de les superfícies diversos cops al dia.

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya va demanar ahir al departament pautes clares sobre el procés de preinscripció i unes dates definitives, i va lamentar que no s’hagi informat les famílies sobre el procés –sí que s’ha enviat el pla als centres.

El document estableix també les mesures de seguretat que s’hauran de seguir per fer les proves d’accés i d’obtenció de títols d’ensenyaments com els artístics i els cicles formatiu de FP. La presentació de sol·licituds haurà de ser també preferentment telemàtica i els exàmens, previstos entre el juny i el juliol, s’hauran de fer amb un màxim de 100 persones per dia i centre.

D’altra banda, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va valorar ahir com a correcta la proposta del Ministeri d’Educació de limitar el nombre d’alumnes a les aules per assegurar la distància social. Simón fa demanar que la mesura de protecció es garanteixi també quan els alumnes estiguin al pati.

LA DATA

11.05.20
Començarà
la preinscripció per internet si s’aixeca la suspensió dels tramits administratius.

LA XIFRA

4.500
mampares
es posaran a disposició dels centres escolars per assegurar la protecció dels treballadors.

El lleure reclama ajuts per als infants

Rosa M. Bravo

Les tres patronals del lleure educatiu van proposar ahir que la Generalitat creï un fons extraordinari de 86 milions d’euros per rebaixar el cost de les activitats d’estiu. Aquesta xifra serviria per reduir de mitjana el 60% del cost de les activitats de 486.000 participants –segons les dades del passat estiu–. Proposen un ajut universal que serveixi per reduir el 50% del cost dels casals i el 70% per a colònies i campaments. Aquest ajut, afegit al fons de beques per a famílies vulnerables, permetria que el 40% dels participants tinguessin un ajut del 100%. Les entitats defensen que “els infants necessitaran retrobar-se amb els seus companys, fer nous amics, respirar aire pur i estar en contacte amb la natura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.