Opinió

FELIPE CAMPOS

Director de l'Associació Educativa Ítaca

“Cal que els nens i els joves no es desconnectin de l’àmbit educatiu”

Itaca treballa habitualment amb 1.500 infants i joves que ara estan tancats a casa. Tot i això continuen fent reforç educatiu i suport als més vulnerables

Campos dirigeix l’Associació Educativa Itaca, entitat del lleure educatiu que treballa des de fa més de 40 anys al barri hospitalenc de Collblanc- la Torrassa i que dona suport a les famílies més vulnerables per la crisi del coronavirus.

Quan es va decretar el tancament dels centres Ítaca recollia de les escoles 190 nens i els feia reforç escolar. Què ha passat des de llavors?
Tot s’ha multiplicat i desbordat. Vam tancar les instal·lacions però la nostra activitat i compromís han continuat. Vam fer un primer seguiment de les necessitats familiars i un cop es determina que no es tornarà a l’escola un grup d’educadors i educadores va fer un seguiment telefònic als infants del cicle infantil i inicial de primària. També vam crear grups d’estudis per al cicle mitjà i superior de primària i ESO cada dia de 10.30 a 13.30. Es creen espais virtuals de seguiment amb 180 infants i joves en coordinació amb escoles i instituts. Les primeres setmanes hi havia molts alumnes sense ordinador ni connexió i un equip d’educadors va imprimir a Itaca els deures i els va repartir a les famílies. Intentem fer un seguiment individualitzat perquè és important que els nens i joves no es desconnectin de l’àmbit educatiu. I cada dia monitors del lleure educatiu generen cinc o sis activitats de lleure per a infants de 3 a 17 anys. Estic profundament orgullós de la implicació de l’equip.
De quina manera col·laboreu amb les escoles?
Ja érem un actor amb molta complicitat amb les escoles. Amb elles hem pogut fer un mapa de la realitat del barri. Hem parlat de la situació acadèmica i familiar i en alguns casos les escoles s’han posat en contacte amb nosaltres perquè els era molt difícil parlar amb alguna família o a l’inrevés. Hem fet un treball en equip important, també en allò relatiu a la bretxa digital. Des que van anunciar que seguia el curs avaluable en línia vam defensar que sí a la connectivitat però que no tenim uns infants i joves preparats en molts casos per continuar el curs amb normalitat.
El problema no és exclusivament la bretxa digital sinó la social. Què us esteu trobant?
Tenim infants a qui s’ha pogut garantir els dispositius i la connectivitat, tot i que no s’ha fet amb la velocitat que el Departament d’Educació ha volgut fer creure. Entitats del tercer sector en col·laboració amb una entitat privada i l’Ajuntament hem treballat per fer arribar dispositius a uns 200 infants de la ciutat. Hi ha moltes famílies en què el nen és l’únic que sap català i castellà. Aquest nen rep el dossier d’activitats de la setmana, que és avaluable, i té com a únic suport Itaca en el cas del nostre barri. Els pares i mares no entenen l’idioma i les escoles no poden fer l’atenció individualitzada tot i el gran nombre d’hores que estan treballant els professors. No podem normalitzar aquesta bretxa digital i social, aquesta crisi és sociosanitària i no afecta tothom per igual. No és el mateix el confinament d’una família que viu en 30 metres quadrats que qui viu en un de 140 amb terrassa.
Com es troben socialment i econòmicament les famílies amb qui treballeu?
Moltes es troben en situació d’ERTO i moltes altres tenien feines temporals i les seves empreses van fer acomiadaments. També tenim moltes famílies en economia submergida i sense cap prestació. S’ha de posar sobre la taula la situació dels que són invisibles per al sistema. Ítaca s’ha posat al servei d’una xarxa veïnal de suport mutu de Collblanc-la Torrassa i hem creat un dispositiu d’emergència per a les famílies que s’adrecen al Banc d’Aliments però que triguen dues setmanes a poder-hi accedir. Hem posat a disposició del barri una partida extraordinària de 70.000 euros que pot complementar la família que es pot veure en la desesperació de no tenir accés als aliments en dues setmanes. Ho fem en coordinació amb els serveis socials i ja hem atès 25 famílies. És necessària la coordinació per detectar des de la corresponsabilitat què està passant als barris.
Com esteu plantejant l’estiu?
La direcció general de Joventut és optimista per poder realitzar activitats d’estiu però deixa clar que tot està subjecte als possibles rebrots. La Xarxa d’Entitats de Lleure de l’Hospitalet, de la qual soc president, ha manifestat que estem preparats. Als barris hi ha entitats potents i socialment responsables que poden ajudar a donar una resposta integral en l’àmbit del lleure. En coordinació amb les escoles, els infants en situació de vulnerabilitat poden accedir a uns mecanismes més preparats. Però realment no sabem com serà l’estiu. Les famílies que no estan en situació de vulnerabilitat poden tenir dificultat de conciliació, de manera que tindrem més infants als casals i necessitarem més espais. Itaca arriba a mil nens a l’estiu en tres emplaçaments. Ja no les podrem fer en tres espais. Cal voluntat, capacitat de diagnòstic, aliances i corresponsabilitat a l’hora de generar projectes integrals d’estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.