Societat

El Maresme es desconfinarà dilluns a dues velocitats

Els municipis que pertanyen a la regió sanitària de Girona, de Canet de Mar en amunt, passen a la nova fase

La divisió crea incertesa entre els alcaldes, i alguns demanen que s’avanci al mateix ritme

Taules i cadires recollides a la riera de Canet, al tram final, el de més amplada i reservat als vianants, molts dels quals ahir al matí aprofitaven per passejar. “Nosaltres mirarem d’obrir la terrassa amb la meitat de taules, però n’hi ha que s’esperen al juliol perquè no els surt a compte. Això dependrà de la situació econòmica de cadascú”, explicava la Sílvia, que ha mantingut obert el restaurant 6Q durant el desconfinament per fer entregues a domicili i menjar per emportar-se. Altres restauradors com ells esperaran els pròxims dies a decidir com reobrir portes complint les restriccions que obliguen a mantenir la distància de seguretat i les mesures d’higiene als establiments.

Els canetencs entraran en fase 1 dilluns, com la resta de municipis de l’Alt Maresme, que formen part de la regió sanitària de Girona amb l’hospital de Calella com a centre de referència. No entren, però, en aquesta nova desescalada els veïns d’Arenys de Mar, l’últim municipi de la regió metropolitana nord, que haurà d’esperar una mica més per reobrir les terrasses, poder fer trobades familiars o funerals.

Les alcaldesses dels dos municipis fronterers coincideixen a dir que la situació ha generat confusió entre la població tenint en compte les restriccions de mobilitat que comporta per als qui dilluns, dins la fase 1, tindran llibertat per desplaçar-se a qualsevol punt dins la regió sanitària. “Podrem anar fins a tocar la frontera amb França, si volem, però no ens podrem moure caminant al poble del costat com fem sempre”, s’estranya l’alcaldessa de Canet, Blanca Arbell, que, com la seva homòloga, Annabel Moreno, no acaba d’entendre la divisió territorial de la comarca seguint estrictament la divisió de les àrees sanitàries. Per Moreno, la nova situació que permet començar a obrir bars i terrasses pot ser motiu de conflicte per als qui passegen i fan esport per la platja fins al poble veí sense adonar-se que superen els límits del terme municipal. “Si no posem controls, la gent continuarà anant amunt i avall, com si res, i encara més si saben que ja es pot anar a seure i consumir a les terrasses de Canet”, diu Moreno, que considera del tot “injust” el desconfinament a dues velocitats, sobretot per l’impacte que pot tenir per a l’economia. “Estem desbordats i molt limitats. Si som els últims a tornar a la normalitat, hauríem de rebre més ajudes”, indica l’alcaldessa, que també entén que no es pot anar amb presses i cal ser prudents per evitar nous rebrots de contagis, tal com alerten les autoritats sanitàries.

Des del Consell Comarcal, el president i alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, deia que caldria demanar a Salut un plantejament integral de la comarca per avançar a un mateix ritme. Segons el responsable de l’ens comarcal aquesta decisió crea un greuge entre els municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.