Educació

Educació planteja de nou la polèmica reforma de l’FP en plena crisi laboral

Els sindicats alerten que costa molt trobar empreses que vulguin incorporar estudiants en pràctiques

Educació baixarà la ràtio a 8 i 10 alumnes en infantil

El juny passat el Departament d’Educació va deixar en suspens la reforma de la formació professional (FP) que hauria volgut instaurar aquest curs i que va rebre el rebuig unànime de tots els sindicats. Ara ha tornat a presentar la mateixa proposta, segons critiquen els sindicats, cosa que ha provocat un rebuig encara més gran perquè es planteja un model que incrementa el nombre d’hores de pràctiques a les empreses en un moment de crisi laboral i d’incertesa educativa. “Als centres educatius els costa trobar empreses que vulguin incorporar alumnes en pràctiques, ja que no poden assumir ni els seus propis treballadors”, explicava ahir el portaveu d’Ustec, Ramon Font.

Aquest sindicat, juntament amb CCOO, la Intersindical-CSC i Aspepc, va abandonar dijous la mesa de negociació. Tots quatre consideren “un despropòsit implantar una reforma curricular global a l’FP amb la incertesa actual i de cara al curs vinent”. Educació planteja la reforma com un model més competencial, que incrementa el nombre de pràctiques de l’FP inicial i la dual. Els sindicats, en canvi, consideren que la reducció d’hores lectives i la concentració d’aquestes en el primer curs provocarà més abandonament de l’alumnat i l’acomiadament de 500 docents.

Rodrigo Plaza, responsable de FP de la federació d’educació de CCOO, defensa que s’hauria de pactar un pla de xoc per al curs vinent perquè, com en la resta de l’ensenyament, caldrà trobar més espais i professorat per garantir les mesures de seguretat. “Un terç de la plantilla no es podrà reincorporar perquè tenen factors de risc, i en l’FP sempre ha costat trobar professors. Correm el risc que l’alumnat quedi molt penjat per la falta de connectivitat i de material”, adverteix.

D’altra banda, el departament va enviar ahir les instruccions als centres educatius per organitzar l’obertura al juny i el curs vinent. El document desenvolupa el pla de reobertura que va presentar dimecres el conseller d’Educació amb algunes modificacions en el cas dels més petits. Es rebaixa la ràtio a les aules d’infantil, que no s’hauran de distribuir en grups de 13 alumnes, sinó de 8 a P3 i de 10 a P4 i P5. Continuen els 5 infants a les escoles bressol, excepte els de 0 a 1 any, que no hi poden anar i tindran permès el menjador.

El PSC critica el pla de reobertura

La secretària d’educació del PSC, Esther Niubó, i les alcaldesses de l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi, van qualificar ahir d’“inacceptable” el pla de reobertura dels centres educatius perquè consideren que “passa la pilota” a les escoles i els instituts. Niubó va criticar la “falta de comunicació i la improvisació” del Departament d’Educació i va assegurar que l’absència d’uns criteris mínims clars per reobrir els centres provocarà que augmentin les desigualtats, ja que cadascú ho farà segons les seves capacitats.

El PSC proposa un pla de xoc amb mesures com ara el manteniment de les targetes moneder i la negociació amb les companyies per assegurar internet gratuït a les famílies vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.