Economia

El Congrés aprova el decret que allarga els ERTO fins al 30 de juny amb el suport de PP, ERC, JxCat, Cs, PNB i Bildu

Cap partit vota en contra però retreuen mancances i la dreta torna a censurar l’acord amb Bildu sobre la reforma laboral

El Congrés ha aprovat el decret que allarga els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny. Ha obtingut el suport de PP i Cs així com d’ERC, JxCat, el PNB i EH Bildu. S’han abstingut la CUP, el BNG i Vox. Cap partit ha votat en contra. L’oposició ha criticat mancances del decret i, per això, es tramitarà com a projecte de llei.

La dreta espanyola ha aprofitat la presència de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, per retreure a l’executiu l’acord amb EH Bildu sobre la derogació de la reforma laboral. Díaz ha instat els grups parlamentaris a “aprendre dels interlocutors socials” i ha remarcat que són mesures acordades amb sindicats i patronal la qual cosa reafirma la seva “legitimitat i eficàcia”.

La ministra de Treball ha recordat que el decret “no és un punt final” perquè obre la porta a prorrogar la “protecció” més enllà del 30 de juny per als sectors més afectats amb el diàleg a la comissió tripartida. També ha lloat la “maduresa” de sindicats i patronal i ha argumentat que el diàleg “serveix per assegurar que les bases de la recuperació seran més fermes”

Díaz ha defensat que la mesura és “clau” per evitar acomiadaments. “Hem aconseguit per primer cop afrontar una crisi sense recórrer a la destrucció massiva de llocs de treball”, ha dit. La pròrroga dels ERTO és una “norma evolutiva”, “adaptable”, que “incentiva la reincorporació al treball” i que “garanteix el bon ús dels fons públics” amb la “clàusula de salvaguarda dels llocs de treball”, ha afirmat Díaz.

Segons la ministra de Treball, la fórmula dels ERTO implica la incorporació d’Espanya en el sistema de protecció dels llocs de treball europeu perquè aconsegueix “neutralitzar l’impacte de l’anomalia” del mercat laboral d’Espanya, és a dir, la “precarietat i temporalitat extrema”. Díaz ha defensat que els ERTO són una eina “imprescindible per caminar cap a la normalització de l’economia”. “Han d’anar evolucionant fins que deixin de ser el nucli central de la nostra acció”, ha dit Díaz, que ha afirmat que aquest decret “marca un retorn pautat de l’activitat econòmica”.

El diputat d’ERC Jordi Salvador ha avançat el suport dels republicans però ha criticat aspectes del decret. També el diputat de JxCat Genís Boadella ha defensat que davant la “situació excepcional”, el seu partit entén que el decret inclou “una sèrie de mesures que fan falta”. Tanmateix, Boadella ha dit que fan falta “retocs”, ha criticat la manca de “planificació” del govern espanyol i ha demanat més diàleg amb la resta de partits.

El diputat de la CUP Albert Botran ha criticat que les mesures obeeixen més “al mandat de la patronal” que “als consensos socials i al sentit comú”.

Cs ha acusat el govern espanyol d’haver-hi introduït “limitacions inexplicables” que la diputada María Muñoz ha atribuït a possibles “prejudicis ideològics”.

Per part del PP, la diputada Maria Teresa Angulo ha criticat que l’executiu espanyol “només encerta quan rectifica”.

El PP i Vox han aprofitat per criticar l’acord de la setmana passada amb EH Bildu per derogar la reforma laboral. En canvi, el diputat dels independentistes bascos Oskar Matute ha argumentat que és necessari i ha avisat que els ERTO quedar-se en un simple “efecte balsàmic” si quan s’acabi la seva vigència els treballadors es troben amb “un mercat laboral caïnita”.

El SEPE recomana a les empreses que tornin a enviar la documentació dels ERTO si la plantilla no ha cobrat l’atur

El servei estatal d’ocupació publica una guia sobre com actuar en cas de detectar una incidència en les prestacions
ACN

Dos mesos després que comencés l’allau d’Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació (ERTO) d’empreses obligades a reduir o suspendre la seva activitat per la Covid-19, el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) ha publicat una guia sobre com actuar en cas de detectar problemes en el cobrament de l’atur.

L’impagament de les prestacions de tota la plantilla es pot deure al fet que no s’hagi enviat la documentació, que aquesta tingués un codi de compte incorrecte o que els treballadors pertanyin a un altre codi de compte de cotització. En aquests casos, es demana a les empreses que enviïn la documentació si no ho havien fet o que corregeixin les dades errònies del full de càlcul i el remetin de nou al servei d’ocupació estatal.

Segons el SEPE, els errors més comuns en el pagament de l’atur dins d’una mateixa empresa són culpa de les dades que remet l’empresa, com ara equivocacions en el DNI o compte bancari, i també que aquest sigui de bancs que no existeixen.

Per les companyies on només alguns treballadors han rebut la prestació però no tots, el servei estatal també recomana corregir els documents i remetre’ls de nou a la direcció provincial per registre electrònic.

En la mateixa línia, per resoldre la situació de les persones que no han ingressat la nòmina del SEPE perquè no figuraven al full de càlcul inicial, es recomana enviar-ne un de nou però només pels empleats afectats.

A més, també asseguren que hi ha hagut incidències en el pagament de les prestacions de les persones que treballaven en un més d’una empresa i totes han presentat un ERTO. En aquest cas, el SEPE actuarà d’ofici i el treballador no ha de fer res. Tampoc han de presentar cap mena de documentació els afectats per un ERTO que encara no han rebut el plus de la prestació per fills.

En canvi, si el problema es deu a un error en la base de la cotització o en el percentatge de reducció de jornada, es demana que l’empresa corregeixi la xifra. En relació amb els casos que la prestació s’ha “tallat” a 30 de març, l’entitat demana comunicar els períodes per certificat electrònic durant el mes en curs.

L’organisme també admet que alguns treballadors han cobrat sense tenir dret perquè els han inclòs en un expedient sense haver-hi de ser o perquè el seu DNI o número de compte s’ha enviat erròniament en nom d’un altre empleat. Per solucionar-ho, insten els treballadors que han rebut uns diners que no els corresponen a tornar l’ingrés i a presentar un escrit. En total el SEPE reconeix 17 causes d’errors i n’atribueix la majoria a la transmissió de dades per part d’empreses i gestories.

Pel que fa al Ministeri de Treball, aquest ha assegurat que ja s’han resolt el 98% de les prestacions dels afectats per un expedient temporal. Tot i això, hi ha milers de persones que no han rebut la nòmina del SEPE. Segons les dades del Govern, uns 80.000 treballadors inclosos en un ERTO encara no havien cobrat la prestació la setmana passada a Catalunya.

A més, milers d’empleats han denunciat rebre nòmines errònies. En les últimes dues setmanes, CCOO ja ha recollit 250 reclamacions col·lectives on s’inclouen 40.000 catalans que no han ingressat el que els pertocava de l’atur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.