Economia

El dèficit de l’Estat es duplica fins al maig i arriba al 2,88% del PIB pels efectes de la covid-19

L’impacte de la pandèmia es tradueix en un descens dels recursos del 10% i un 10% més de despeses

Catalunya registra un superàvit de 252 milions d’euros fins a l’abril i el conjunt de les comunitats, del 0,02% del PIB

El dèficit de l’Estat es va més que duplicar fins al maig pels efectes del coronavirus i es va situar en 32.251 milions d’euros, és a dir, el 2,88% respecte del PIB, segons ha informat aquest dimarts el ministeri d’Hisenda. En els cinc primers mesos de l’any passat, era de 15.556 milions d'euros i de l’1,21% del PIB.

L’impacte de la pandèmia s’ha traduït en un descens dels recursos del 10,6% i alhora en un augment de les despeses del 10,8% fins al maig. A Catalunya s’ha registrat fins a l’abril un superàvit de 252 milions d'euros, el 0,12%, mentre que l’any anterior va registrar un dèficit de 622 milions d'euros, el 0,26% del PIB.

El conjunt de les administracions autonòmiques han registrat un superàvit de 231 milions d'euros, el 0,02%, que contrasta amb el dèficit de 2.714 milions d'euros, del 0,22%, de l’any passat. Tretze comunitats autònomes registren superàvit a l’abril. Això es deu a l’augment del 12,3% dels ingressos. Destaca l’increment de les transferències rebudes d’altres administracions, que creixen un 18,9% i també dels ingressos impositius (+8,4%), especialment els de la renda i el patrimoni (+20,3%).

El ministeri d’Hisenda afirma que aquest “comportament positiu de les comunitats mostra que les mesures adoptades pel govern per pal·liar la situació d’emergència a les autonomies i dotar-les de liquiditat han estat eficaces”. Pel que fa al conjunt de les administracions públiques fins a l’abril, excloent les ajudes financera, el dèficit se situa en el 2,14% amb 23.997 milions.


Seguretat Social
La Seguretat Social eleva el seu dèficit a 2.749,83 milions d'euros fins al 31 de maig, una xifra que equival al 0,25% del PIB. El ministeri de Seguretat Social estima que només mesures com l’exoneració de quotes a les empreses acollides a un ERTO ha reduït els ingressos acumulats en 1.247 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.