Opinió

Decidir amb la covid-19

En temps de crisi és quan es demostra si els òrgans de govern funcionen

En una situació com la generada per la covid-19 és molt important tenir clar quina és l’estructura de decisió de l’empresa familiar. No s’ha de confondre propietat, govern i direcció. En la primera generació és molt fàcil que estiguin concentrades en la mateixa persona, però mesura que augmenta el nombre d’accionistes cal diferenciar-les. El govern (administradors o consell d’administració) és el que decideix, per exemple, si es fa un ERO o no; la direcció és la que decideix les persones afectades. La propietat, en la junta d’accionistes, la que decideix si es continua, es ven o es tanca.

En les decisions sempre hi ha implicats interessos i sentiments, potser inconscients. Si bé és cert que en moments de crisi cal una direcció concentrada i forta, convé compartir o contrastar el procés de presa de decisió i fer-lo explícit, sense entrar en la paràlisi per anàlisi. S’ha tingut en compte tota la informació? Els interessos i els sentiments de tots els implicats? S’han analitzat totes les alternatives sent creatiu i tenint en compte tots els pros i contres? S’han tingut en compte les conseqüències a llarg termini de les decisions a curt termini? Els criteris de decisió són clars i els adequats? Posar-ho tot per escrit també ajuda.

Les decisions que s’han de prendre poden ser moltes: relatives a personal, endeutament, atorgament de garanties, repartiment de beneficis o aportacions de capital, tancament d’unitats de negoci, adquisicions oportunistes, etcètera.

Algunes poden ser familiarment complicades, com la de si es respecten les normes establertes sobre incorporació de familiars davant d’una situació d’atur prolongada. Cal tenir clar en totes que els punts de vista dels familiars que treballen a l’empresa, els que la governen i els que només són accionistes no necessàriament han de coincidir, i tots poden ser legítims. L’existència d’un motiu real per continuar junts (missió) i d’unes estructures de govern adequades a l’empresa i la família són els elements que permeten unificar-los.

En els moments de crisi és quan es demostra si els òrgans de govern són gerros decoratius o aporten realment valor, ja que estan formats per persones capacitades per prendre les decisions en forma i temps. Perquè la velocitat també pot ser crucial en un moment de crisi. Actuar de pressa no vol dir necessàriament de forma impulsiva.

Decidir bé i a temps és important, però encara ho és més executar de forma adequada per obtenir resultats a un cost assumible. Diuen que val més una mala decisió ben executada que una bona decisió mal executada, perquè en el primer cas hi haurà rectificació.

Si bé en molts casos el primer objectiu ha de ser salvar l’empresa o limitar els danys patrimonials per poder reemprendre, hem de recordar que les decisions actuals poden determinar la nostra imatge i la de l’empresa el dia de demà. Amb la presa les decisions i l’explicació del per què s’està transmetent a la generació següent els autèntics valors de la família empresària.

Per finalitzar, cal recordar la dita que diu que el que és bo per a l’empresa a la llarga és bo per a la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.