Economia

El Congrés aprovarà l’ampliació de la moratòria hipotecària i del lloguer fins a finals de setembre

El govern espanyol compta amb el suport de Cs, JxCat o Més País tot i que amb crítiques per mesures “insuficients”

El Congrés aprovarà aquest dimecres el decret llei del 7 de juliol de mesures per fer front a la crisi de la Covid-19 que inclou l’ampliació de la moratòria hipotecària d’habitatge habitual, immobles de negocis i crèdits al consum fins al 29 de setembre i la del lloguer fins al 30.

El decret llei allargarà, fins a finals de setembre, la prohibició de suspendre els subministres d’aigua, energia elèctrica i gas en cap primer habitatge i la vigència de l’abonament social elèctric, un descompte en la factura dirigit als col·lectius més vulnerables. El decret també inclou un conjunt de mesures per al transport aeri, marítim i de carreteres.

El govern espanyol compta amb el suport de Cs, JxCat o Més País i l’abstenció d’ERC, Eh Bildu o el BNG. La majoria dels partits han defensat que moltes mesures són necessàries però les han qualificat d’“insuficients”.

El decret llei aprovat aquest mes i que està previst que demà convalidi la cambra baixa prorrogarà fins a finals de mes l’anomenat “escut social” en relació amb les hipoteques, els lloguers i els subministraments bàsics.

En concret, en l’àmbit de la moratòria hipotecària, de tres mesos, tindrà un funcionament seqüencial en relació amb el del sector bancari, de nou mesos. Es podrà demanar fins al 29 de setembre, igual que la moratòria de crèdits al consum. Es podrà fer en els casos de primer habitatge o immoble de negocis.

Fins al 30 de setembre es podrà demanar la pròrroga de sis mesos dels contractes de lloguer de l’habitatge habitual i la moratòria o l’ajornament del pagament quan el propietari quan els propietaris siguin grans tenedors o empreses públiques. Amb relació als desnonaments, la prohibició seguirà vigent fins al 2 d’octubre.

També s’ampliarà fins al 30 de setembre la prohibició de suspendre els principals subministraments i la vigència del bo social d’ajut al pagament de factures per a persones vulnerables.

D’altra banda, el decret inclou diverses mesures que busquen promoure la creació d’habitatge social amb facilitats en les condicions per licitar terrenys públics.

La majoria de partits han defensat la necessitat de les mesures contemplades al decret però les consideren insuficients per fer front a la crisi actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.