Economia

Jordà anuncia 13 milions d’ajudes per als pagesos amb vinyes malmeses per la plaga del míldiu

Se’n podran beneficiar els agricultors amb el 55% de la collita afectada, que rebran un màxim de 20.000 euros

El Departament d’Agricultura destinarà 13 milions d’euros a una línia d’ajudes directes per als pagesos amb vinyes afectades per la plaga del míldiu. Ho ha anunciat aquest dilluns la consellera Teresa Jordà, que ha garantit que se’n podran beneficiar aquells viticultors amb camps on la collita es vegi reduïda un 55% o més respecte la verema de l’any passat.

“Volíem ser diligents i que la verema es pogués fer més enllà de l’afectació severa del fong”, ha remarcat Jordà després de reunir-se amb les principals organitzacions agràries.

L’ajuda màxima que podrà rebre cada agricultor serà de 20.000 euros. Segons Agricultura, hi ha prop d’11.000 hectàrees arreu de Catalunya on el míldiu ha arrasat més de la meitat de la collita.

Jordà ha recordat que aquest any la plaga del míldiu està tenint una afectació “gairebé sense precedents”, amb explotacions on s’ha perdut el 100% de la collita i “un gran gruix” de camps on les pèrdues són del 70%. El territori més afectat, ha apuntat, és el Penedès, especialment els camps basats en agricultura ecològica.

“Calia donar sortida a una plaga tan bèstia”, ha afirmat la consellera, tot subratllant que la nova partida de 13 milions d’euros es destinarà a subvencions directes per als agricultors amb més del 55% de la collita malmesa. Per beneficiar-se’n, caldrà que els viticultors estiguin inscrits al Registre Vitivinícola (RVC) i ser jove agricultor, agricultor professional o titular d’una Explotació Agrària Prioritària.

Segons Agricultura, el programa de subvencions es publicarà durant la primera quinzena de setembre, i la previsió és que els pagesos afectats puguin cobrar una ajuda màxima de 20.000 euros. Segons els càlculs del Departament, l’ingrés dels diners es farà efectiu durant el primer trimestre del 2021 i hi ha prop d’un miler de pagesos que se’n podran beneficiar.

D’altra banda, Jordà s’ha sumat a les crítiques dels sindicats agraris pel que fa la gestió de les companyies asseguradores vers la plaga del míldiu, les quals no en cobreixen l’afectació en el cas de les vinyes catalanes. En aquest sentit, s’ha compromès a intercedir per garantir que Agroseguro i ENESA incloguin a les propers pòlisses el dany per míldiu com a concepte assegurable, com ja es fa al sud de l’estat espanyol

D’altra banda, pel que fa al protocol que s’aplicarà aquesta verema amb l’arribada dels temporers tenint en compte la pandèmia de la Covid-19, Jordà ha assegurat que el document està “molt avançat” i ha dit que la previsió és enllestir-lo aquesta mateixa setmana. Jordà ha demanat que “tots els camps i cellers” segueixin el protocol estrictament i ha assegurat que serà un procediment “senzill per garantir una verema segura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.