Eines

fiscalitat. iva

Com es pot recuperar l'IVA en les factures impagades?

Actualment moltes empreses es troben en la situació d'haver ingressat IVA a Hisenda sense haver cobrat les factures dels seus clients. Els requisits per recuperar l'IVA ingressat i no cobrat del client són aplicables segons el següent procediment:

- L'impagament ha d'estar recollit formalment en els llibres comptables.

- Han d'haver transcorregut sis mesos des de l'operació, en empreses amb una base imposable inferior a 6,01 milions d'euros. En cas de ser superior la base, el termini és d'un any.

- El client ha de ser empresa o autònom; o bé particular amb una base imposable superior a 300 euros.

- El cobrament s'ha d'haver instat mitjançant reclamació judicial o, com a novetat, mitjançant requeriment notarial.

- Cal emetre factura rectificativa, amb un número de sèrie especial i amb la causa de la rectificació, dins els tres mesos següents al compliment dels sis mesos (o l'any) des del meritament de l'impost, i es minorarà la declaració trimestral de la data d'emissió.

- Un cop emesa la factura rectificativa, es disposa d'un mes per comunicar-ho a l'AEAT, amb còpia de la instància judicial o requeriment. Es recomana adjuntar còpia de la factura impagada.

En cas que el deutor estigui en concurs de creditors, el procediment és diferent, el termini per rectificar la factura és d'un mes des de la publicació en el BORME del concurs.

Hi ha excepcions a la recuperació de l'IVA:

-factures garantides per entitats de crèdit, SGR o assegurances,

-quan existeixi vinculació amb el deutor, o amb deutors estrangers o amb entitats públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.