Eines

Conèixer arreu nous materials

Datemats és un projecte paneuropeu per transferir coneixement sobre nous materials útils per al disseny

Caldrà pedagogia per acostar investigadors i empresaris

Una revolució en marxa, la dels nous materials. N’hi ha de connectats intel·ligents, nanomaterials, materials de base biològica o materials de cultiu autoregeneratiu. En el projecte paneuropeu Datemats, finançat pel programa Erasmus+, conflueixen la recerca en centres d’educació i associacions empresarials d’Itàlia, Espanya, Dinamarca, Suècia, Portugal i Finlàndia per fer circular el coneixement sobre nous materials i les tecnologies disruptives que els acompanyen.

Una iniciativa organitzada en un consorci impulsat pel Politècnic de Milà (Polimi) que engloba institucions com ara el Tecnun de la Universitat de Navarra, el Barcelona Centre de Disseny (BCD) i el centre de recerca en nous materials Materfad del Foment d’Arts i Disseny (FAD). Valérie Bergeron, directora del Materfad, explica: “Datemats és una proposta per facilitar la penetració al mercat dels materials avançats. Aquesta entrada al mercat es pot accelerar si facilitem l’intercanvi d’informació entre universitats i empreses.” Com remarca, disseminar la ciència sobre materials avançats “és una qüestió estratègica per a la Comissió Europea, que creu que per aquesta via es poden millorar els processos industrials”.

Contínuament rebem notícies de nous materials i d’aplicacions insospitades per a allò que passava per ser un simple residu. Els pinyols d’oliva, que rebutgem quan produïm oli, poden erigir-se en alternativa al plàstic: de 5 tones de pinyols en podem treure 3,5 tones de bioplàstic. La fibra tèxtil de Spinnova es fabrica amb un procés que no demana productes químics en cap fase. A la Universitat de Maryland han desenvolupat un tèxtil de fibres polimèriques recobertes de nanotubs de carboni per escalfar o refrigerar els consumidors de forma automàtica, segons convingui. I ja tenim empreses que s’han llançat de cap a l’experimentació per trobar propietats inconegudes, com ara el gegant Du Pont, que ha aconseguit amb Intexar una tecnologia portable que fa guanyar prestacions als teixits tècnics. O l’alemanya Karl Mayer, que amb Textile-circuit, a partir de la tècnica del teixit de punt, ha creat innovadors teixits electrònics. En podríem trobar molts d’altres, d’exemples que ens revelen que en qüestió de materials no hi ha una frontera final. A Datemats, s’ha assignat una missió especial a cada estat. A l’Estat espanyol, li correspondrà explorar les possibilitats de la nanotecnologia; Dinamarca haurà d’exposar què se sap de nou sobre fustes avançades; Itàlia se centrarà en els wereables, en la connectivitat entre tèxtil i els dispositius electrònics que podem portar al damunt, i Suècia en la recuperació de residus.

Com indica la directora de Materfad, l’objectiu de fons és que universitats i empreses trobin una metodologia comuna. Per això, hi haurà tallers a Itàlia, Suècia i Catalunya, en què participaran una setantena d’empreses. A Barcelona, en el taller que se celebrarà els dies 29 i 30 de setembre, hi seran presents 30 empreses, convocades pel BCD, el canal necessari per fer menar l’empresa pel sender dels materials avançats i les tecnologies emergents. En aquestes trobades, el propòsit general ha de ser, com remarca Valérie Bergeron, “fer esvair els malentesos entre empresaris i dissenyadors, i, tot facilitant l’entesa entre universos diferents, poder identificar els agents de transformació”. I, com hi afegeix, que els empresaris entenguin que en matèria d’innovació no es poden demanar els temps de retorn de la inversió habituals. Aquest projecte que es va iniciar el 2019 i que enguany arriba al seu equador, el 2021 donarà un protagonisme especial als estudiants. Una seixantena d’estudiants de quatre universitats “entraran en contacte amb empreses per posar a prova nous materials i tecnologies”, com explica Bergeron, per a qui “l’ideal seria que aquests alumnes s’integressin a les empreses, fet que suposaria donar continuïtat a la recerca”. Així mateix, l’any vinent Datemats es presentarà davant d’un gran fòrum del sector de l’interiorisme, la fira que se celebrarà a Milà. La directora de Materfad insisteix que la clau de volta de tot és la transmissió de coneixement, i recorda: “Quan Materfad va iniciar la seva activitat, algú va arribar a pensar que nosaltres ens dedicàvem a vendre materials, quan senzillament el que fèiem era transferir coneixement sobre nous materials i tecnologies.”

De nord a sud del Vell Continent

A Datemats hi tenim, sota el lideratge del departament de disseny del Politècnic de Milà (Polimi), la universitat Aalto de Hèlsinki, l’associació d’estudiants italiana Centre Italià d’Aprenentatge Permanent (Ciape), el Centre de Desenvolupament Industrial Suècia Oest (IDC), el portuguès Instituto de Soldadura e Qualidade (ISQ), l’Escola de Disseny i Tecnologia de Copenhaguen (KEA) i l’associació italiana Materially Srl Impresa Sociale, a banda del Barcelona Centre de Disseny (BCD), Materfad i el Tecnun de la Facultat d’Enginyeria de la Universitat de Navarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.