Educació

Girona i Figueres anuncien mesures per ajudar les escoles

Girona reforça la neteja als centres, ara també de dia, i concedeix espais d’equipaments municipals a tres escoles, a més de parcs i places

Tant Girona com Figueres fan accions per evitar aglomeracions a les entrades i sortides

Girona reforça també el control de l’absentisme escolar
A Figueres només l’escola Guasch ha demanat espai suplementari

Els ajuntaments de les dues principals ciutats de la demarcació, Girona i Figueres, han desgranat les mesures que han emprès per ajudar les escoles per afrontar l’inici del curs 2020/21, marcat per les mesures de seguretat que imposa la Covid-19.

El nou regidor d’Educació de Girona, el republicà Àdam Bertran, va explicar ahir les principals accions, centrades en la pacificació dels accessos per evitar aglomeracions, les desinfeccions de les escoles i la cessió d’espais municipals als centres que ho han demanat. “Es tracta de minimitzar al màxim les situacions, intervenint-hi quirúrgicament, però el risc zero no existeix, perquè el virus segueix aquí”, va deixar clar Bertran, que va subratllar que es comprometia a anar adaptant-se al llarg del curs a les situacions que vagin sortint i també a respondre a totes les noves peticions que hi vagi havent dels centres sobre nous espais. De moment, a banda de l’ús de parcs i places propers per a l’hora del pati o activitats d’educació física, que ja s’havien anunciat, s’ha concedit també l’ús d’equipaments municipals a tres centres: l’escola Santa Eugènia podrà fer servir espais de la Marfà i l’escola municipal de música per fer-hi classe; l’institut Ermessenda, el pavelló de Palau, i el Fedac Pont Major, el camp de futbol de Pont Major. També s’està estudiant la petició d’ús d’un altre pavelló per part d’un centre i la demanda de més espai d’un altre, que el regidor va dir que era complicada perquè el centre no tenia cap equipament municipal a prop.

Pel que fa al reforç de la neteja, la novetat és que no només hi haurà neteja a la nit, sinó que s’incorporaran brigades itinerants que passaran cada dia, entre les deu del matí i les tres de la tarda, pels 30 centres educatius de la ciutat (entre escoles bressol, centres d’educació infantil i primària i d’educació especial). Hi desinfectaran els espais d’ús comú i les zones més sensibles, com són les manetes de les portes o els lavabos.

Bertran, que va explicar que en algunes escoles bressol s’han fet obres per sectoritzar els patis i posar-hi més piques, va recordar que durant aquest estiu s’ha treballat per espaiar els accessos d’una desena de centres (Àgora, Carme Auguet, Bruguera, Pericot, Migdia, Marta Mata, Font de la Pólvora, Cavall Fort, institut Montilivi, institut Narcís Xifra), que en tres més es preveu el tancament de carrers o carrils per facilitar les entrades i sortides sense aglomeracions (Cassià Costal, Balandrau i Annexa), i que en aquells on no s’han pogut emprendre accions i pugui haver-hi problemes hi haurà supervisió policial. De moment, es preveu a Fonts de l’Abella, Palau i Vedruna.

A banda d’aquests tres grans eixos, el regidor va explicar també que es reforçarà el control de l’absentisme escolar, mirant les dades amb detall des del primer dia per poder actuar ràpidament, i s’implementarà la campanya Ets jove, no immune als instituts per conscienciar els joves de la importància de la mascareta i la distància de seguretat.

Preparatius a Figueres

A Figueres, l’Ajuntament també està ultimant els preparatius per a la tornada a l’escola. A més de neteja i desinfecció de mobiliari dels patis i centres escolars, el paper de l’Ajuntament ha consistit sobretot a preparar les vies d’accés per evitar les concentracions de vehicles i persones a les entrades de les escoles. Les mesures –que l’alcaldessa, Agnès Lladó, té previst confirmar avui però que ja va avançar en el ple de dilluns– van des del tancament de carrers als cotxes fins a l’ampliació de l’espai de vorera o la creació d’àrees de seguretat per als vianants. A tall d’exemple, per a l’escola Josep Pallach s’amplia la vorera mitjançant la col·locació de barreres de tipus New Jersey al carrer Monjos; prop de La Salle, s’eliminen quatre espais d’estacionament per crear zones per a vianants. Per a l’escola Escolàpies, es tallarà el carrer Peralada i es desviaran els vehicles cap al carrer Sant Rafael, i es convertirà tota la zona d’entrada d’aquesta escola en una àrea de seguretat per a vianants. A l’escola Carme Guasch, es reubica una entrada al carrer Josep Maria de Sagarra. A més, aquesta escola, en mòduls prefabricats, és l’única de Figueres que ha demanat cessió d’espai suplementari: en disposarà al Centre de Recursos Educatius de l’Alt Empordà i s’estava treballant per aconseguir l’espai del menjador de l’Escola d’Hostaleria per si és necessari. També a l’escola del Parc de les Aigües, es tallarà el carrer Puig Neulós amb pilons abatibles per evitar aglomeracions. El conjunt d’aquestes mesures, acordades amb les escoles i coordinades des de la Guàrdia Urbana, completarà els protocols del Departament d’Educació que cada centre ha desplegat  internament, i han de garantir, diu Lladó, una tornada a l’escola segura a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.