Educació

El segon dia de classe hi ha 338 alumnes confinats

Hi ha 17 grups aïllats per contagis previs a l’inici de curs, i s’enviaran unitats mòbils als centres a fer PCR

El departament detecta absentisme generalitzat en centres amb alumnat vulnerable

El curs escolar va començar dilluns amb nou grups confinats per casos positius de coronavirus, i ahir la xifra pràcticament es va doblar, amb 17 grups en aïllament. En el segon dia de classe es van confirmar contagis en 70 professionals –mestres, professors, personal d’atenció educativa i d’administració i serveis– i en 45 alumnes, fet que ha obligat a aïllar els seus contactes estrets durant 14 dies. Ara mateix estan aïllats a casa 275 professionals i 338 alumnes, inclosos els positius. Segons va explicar ahir la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, els positius que s’estan produint es deuen a l’activitat anterior a l’inici de curs. Molts dels casos detectats ahir corresponen a proves que es van fer durant cribratges el cap de setmana, va afegir. Per aquest motiu el Departament d’Educació demana a les famílies que si un alumne està pendent del resultat d’una PCR no vagi a classe fins que el sàpiga. Cuenca va afirmar també que quan es produeixi un positiu en grup estable, “una unitat mòbil es dirigirà a la zona per començar les proves PCR a les persones confinades i confirmar els possibles positius”. El departament preveu publicar al seu web les dades actualitzades de l’afectació del coronavirus als centres educatius.

L’aïllament dels 17 grups s’ha produït a llars d’infants i escoles i instituts de titularitat pública i privada de Barcelona, Salou, Tarragona, Igualada, Torelló, Mollet, Granollers, Montgat, Rubí, Badalona i Girona. Un dels centres on es va donar un positiu, la llar d’infants Tintín de Barcelona, amb vint alumnes, tancarà durant el confinament. És el tercer centre que ha tancat per coronavirus, a més de l’escola Ridolaina, de Martinet de la Cerdanya, i la Juncadella, de Sant Vicenç dels Horts. La Ridolaina té previst obrir avui i la Juncadella, demà. L’obertura de l’escola Antoni Ubach de Terrassa, afectada per un rusc de vespes, es farà en els propers dies.

Casos d’absentisme

El govern valora que, més enllà de les incidències, “el més significatiu és que s’ha pogut iniciar el curs escolar amb gairebé total normalitat als centres”, segons va assenyalar ahir la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó. Tanmateix, 5.000 alumnes no han començat perquè les seves famílies no confien en les mesures de seguretat, i Bargalló va advertir de casos d’absentisme generalitzat “en tres o quatre centres de l’àrea metropolitana amb alumnat especialment vulnerable”. 

El conseller va atribuir l’absentisme d’aquests últims al fet que “no totes les famílies d’origen estranger han tornat del seu país després de les vacances”, ja que “hi ha col·lectius que s’adrecen a comunitats molt concretes amb el discurs de la por”. En va citar “una entitat d’origen gitano”, i va afegir: “Estem actuant sobre això.” La fiscalia, va recordar, té l’obligació de fer complir la llei –l’educació és obligatòria entre els 6 i els 16 anys– però va demanar un període “d’empatia abans de qualsevol actuació judicial” durant el qual Educació pugui fer pedagogia amb les famílies.

Vaga de tres dies dels estudiants

Rosa M. Bravo

El Sindicat d’Estudiants ha convocat vaga tres dies, des d’avui fins divendres, per exigir “el dret a una educació pública presencial, de qualitat i amb aules segures”. El sindicat considera que el curs ha començat “enmig del caos i sense un pla efectiu” que garanteixi aquest dret. Les protestes han estat convocades a tot l’Estat, i s’han previst concentracions a Barcelona, Tarragona i Girona demà a migdia, de caràcter estàtic i complint les mesures de seguretat, segons ha declarat el portaveu sindical Borja Latorre a l’agència Efe.

Els representants dels estudiants lamenten que a secundària es mantingui la ràtio de 30 alumnes, que qualifiquen de burla. També que després d’anys de retallades en educació, “en un context de rebrot de la pandèmia, la Generalitat es renta les mans i carrega la responsabilitat de qualsevol contagi sobre l’esquena de professors, pares i mares i estudiants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.