Educació

Els sindicats de l’ensenyament rebutgen el sistema d’automostres

Reclamen contractar més personal sanitari

USTEC demana als centres que no facin les proves i recorda que la “responsabilitat” és del Departament

Els sindicats de l’ensenyament han rebutjat el sistema d’automostres que el Govern vol aplicar a partir d’ESO i han reclamat contractar més personal sanitari. En aquest sentit, USTEC·STS ha demanat directament als centres que es neguin a permetre i supervisar les autoproves perquè cap dels agents implicats disposa de la formació sanitària necessària “per fer una prova invasiva d’aquestes característiques”. El portaveu d’USTEC, Xavier Díez, ha apuntat a l’ACN que els docents queden en situació d’ “indefensió” perquè no hi ha cap instrucció escrita al respecte. Des d’ASPEC·SPS també han reclamat concreció i han rebutjat carregar amb més tasques els docents. El portaveu de CCOO, Manel Pulido, ha alertat que hi ha “indignació” als centres.

USTEC ha alertat que els professionals poden “incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals)” si alguna cosa surt malament, tant durant les proves com en la gestió de les mostres. A més, ha considerat que no existeix cap norma reguladora i, per tant, es poden “negar a obeir una ordre inexistent”.

Díez ha explicat que en una reunió informativa mantinguda aquest dijous han fet arribar aquesta queixa al Departament i ha assegurat que aquest ha respost amb xantatge emocional: “Si no ho fem nosaltres, hauran de tancar les escoles”.

En aquest sentit, ha afirmat que és “responsabilitat del Departament” contractar el personal amb formació sanitària per dur a terme aquestes proves i ha apuntat que si no hi ha prou infermeres es podria recórrer a auxiliars o graduats d’FP en l’àmbit sanitari. Sobre això, USTEC ha recordat que fa anys que reclama que cada centre compti amb personal d’infermeria en plantilla.

Díez ha expressat “sorpresa, perplexitat i indignació”, ha fet referència a la situació “descontrolada” als centres educatius i ha criticat que, un cop més, han estat “els últims en assabentar-se” de la mesura. “La incompetència del propi Departament, l’obsessió per tenir les escoles obertes peti qui peti els hi ha fet incórrer en errors i ara pretenen que els docents assumeixin les conseqüències dels seus errors i per aquí no passem”, ha manifestat.

En una línia similar, Pulido ha criticat la “unilateralitat” d’Educació a l’hora de prendre aquesta decisió i ha tornat a reclamar una mesa sectorial on hi hagi un veritable diàleg sobre tot allò que afecta els centres educatius. El portaveu ha expressat la “indignació” amb que s’ha rebut el canvi en el protocol als centres educatius, ja que ja estan assumint moltes més tasques de les que els hi pertoquen. Ha alertat sobre les “possibles lesions” que es puguin produir durant la presa de les mostres i ha indicat que no tots els alumnes tenen possibilitats de fer-se-les.

“Tenim moltíssimes queixes de gent que ens diu que no pot més”, ha declarat, al temps que ha apuntat que els centres s’apropen a una situació de “saturació”. Per això, ha reclamat la contractació de personal sanitari que s’encarregui d’aquestes proves.

Per últim, ASPEC·SPS ha demanat que es concreti la instrucció per part d’Educació sobre aquesta decisió, ha apuntat que els professors “no poden ser metges ni infermeres” i ha rebutjat carregar els docents “amb una responsabilitat per a la qual no estan facultats”. “Els farmacèutics han demanat poder fer la prova i se’ls ha dit que no perquè no són sanitaris”, ha exemplificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.