DE MEMÒRIA
Horts, gratacels i piscines
Les propostes de sostenibilitat són, també, una clau de l’èxit comercial d’una empresa que projecta i construeix piscines. De catàleg o a mida. Inicialment, Astral; després, Fluidra. De vuit treballadors, va passar a més de 5.500 a tot el món
Pol Fàbregas, un llicenciat en ciències polítiques per la UAB, amb la creació -a Hong Kong- d’una empresa que es diu Rooftop Republic, va començar (fa uns anys, el 2015) a projectar i instal·lar horts als terrats i a les terrasses dels gratacels de la ciutat. El primer hort (que produeix pastanagues, tomàquets, verdures) el van instal·lar al terrat de 130 m² de la Bank of America Tower. L’han seguit una seixantena d’horts de gratacel. La premsa se n’ha anat fent ressò. Amb titulars com: “Vegetable farms in the sky”(Zolima). O: “Hong Kong urban farmers”(South China Morning Post). En una entrevista a la revista digital GenT, llegim: “Pol Fàbregas: On why urban farming is the next step in conscious eating.”
A Toyota Presents, Pol Fàbregas explica que les granges urbanes que instal·len (amb arquitectes, enginyers, agricultors orgànics, xefs i nutricionistes) han d’anar lligades a la formació de comunitats al seu entorn. També explica que aquesta revolució en el sistema d’alimentació es basa en la seva pròpia experiència, ja que “in Barcelona we go to the market and buy our produce from farmers who are based near the city” (The Loop, 28/1/2016). Des de Hong Kong, pot interessar, doncs, el model d’alimentació de proximitat de Barcelona, ja que Hong Kong obté els seus aliments de molt, massa, lluny i, sovint, els més propers són de la Xina continental, diu Fàbregas, amb un excés de pesticides.
De fet, aquesta proposta empresarial s’ha d’afegir als “Camps catalans en nou països” (L’Econòmic, 11 desembre del 2016). És un nou episodi de l’exportació de la revolució agroalimentària catalana iniciada entre el 1878 i el 1937, que ha tingut i té una forta presència en àrees concretes de les Amèriques, d’Àfrica, d’Austràlia i de la zona asiàtica del Pacífic.
Les propostes de sostenibilitat són, també, una clau de l’èxit comercial d’una empresa -creada a Sabadell, el 1969, per quatre famílies- que projecta i construeix piscines. De catàleg o a mida. Inicialment, Astral; després, Fluidra. De 8 treballadors va passar a més de 5.500 a tot el món, ja que després de la compra de la nord-americana Zodiac, el grup Fluidra ha esdevingut el principal productor de piscines del planeta. Aquest lideratge mundial es basa en les innovacions. L’empresa catalana té unes 1.200 patents, 36 fàbriques en dotze estats, subministra 240 productes químics diferents per al manteniment de l’aigua i fabrica tota mena d’artefactes (robots inclosos) per renovar, netejar i climatitzar. Fins a arribar a les piscines intel·ligents que s’autoregulen a partir de les informacions que recullen diversos sensors.
En la gran demanda de piscines hi conflueixen dos processos. Un és el creixement de la classe mitjana a Europa i als EUA, és clar, però, també al BRICS (el Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica). Per exemple, l’objectiu, ja fa uns anys (2011), de Fluidra al Brasil va ser fabricar 10.000 piscines cada any. O l’interès per tenir una fàbrica al Kazakhstan, que és, en bona part, per la situació del país entre dos grans mercats: Rússia i la Xina. El segon procés és l’augment de la demanda de piscines d’ús públic i de piscines esportives, que cal mantenir en bones condicions, ja que l’estalvi (d’aigua, d’energia, de despeses de neteja) esdevé una qüestió ineludible.
Horts a la Ciutat de Repòs
En el projecte -dels anys trenta del segle passat- de construcció cooperativa de la Ciutat de Repòs i de Vacances als termes de Castelldefels, Gavà i Viladecans (presentat pel grup del GATCPAC) hi havia incloses diverses àrees amb 27.000 horts urbans de lloguer, al costat d’hotels, apartaments, camps d’esports, piscines, hospitals, un golf i un cinema a l’aire lliure. El 1937, la cooperativa de la CRV va passar a estar tutelada per la Conselleria d’Economia de la Generalitat.