Gran angular

El moment del factor ASG

La inversió en valors que adopten criteris ambientals, socials i de bon govern va créixer l’any 2020

Els valors ASG han demostrat ser molt menys volàtils que d’altres
El cost del capital i del deute és menor entre les empreses de criteri ASG

El 2020, no podia ser altrament, va ser un any de trasbals per als mercats però, tanmateix, va servir per reivindicar aquells valors que exhibeixen criteris ambientals, socials i de govern corporatiu, que duen el segell ASG, que han vist com la seva rendibilitat s’incrementava respecte de la resta.

Efectivament, dur l’estàndard ASG, o si us estimeu més ISR (inversió socialment responsable), que vol dir deixar una empremta de carboni lleu, ser menys intens en el consum d’aigua, prestar més formació als empleats, tenir un consell independent o respectar la paritat de gènere en el consell, dona al valor un plus de rendibilitat. Enguany, segons dades d’MSCI, firma que es dedica a mesurar el comportament dels valors ASG al mercat, als mesos de març i abril, quan la covid-19 feia anar pel terra els mercats, els valors ASG només queien un 0,98%, contra l’1,113% dels altres, a escala global, mentre que a Europa la seva davallada del 7,14% contrastava amb l’11,50% dels valors convencionals, i als mercats emergents, un expressiu -0,65% contra el -5,56% dels qui no integren aquests trets.

al llarg dels anys.

I si anem a l’estratègia, les dades que ofereix MSCI també revelen que, a set anys, el segell ASG dona rendibilitat, a Europa, del 55,50%, contra el 44,34% del mainstream, i a cinc anys, del 19,93% versus el 13,69%. Però és que, a més a més, explica Xavier Fàbregas, gestor de valors de la Caixa d’Enginyers: “Incloure criteris ASG ens dona un element addicional de cobertura, el cost tant de recursos propis com de deute minva a mesura que hi incorporem aquests elements.” A la llum de les dades estadístiques d’MSCI, veiem que si el cost de capital representa un 6,5% per a un valor que no incorpora criteris ASG, baixa al 6,1% en el cas dels socialment responsables. Pel que fa al cost del deute, amb poc ASG, s’enfila fins a gairebé el 2,5%, mentre que amb una clara identitat ASG baixa fins a l’1,7%. Com diu Fàbregas, “amb un cost financer menor, aquests valors obtenen marges de benefici més alts i, a més a més, poden alliberar recursos per a projectes clau de l’empresa, que veu així com l’ASG amplifica la bona marxa de la companyia.” I, finalment: “En la mesura que valorem una companyia pel descompte de caixa, tenir un cost de capital més baix, tindrem un preu objectiu més alt.”

El gestor d’inversions InbestMe fa temps que treballa per tenyir d’ISR les seves carteres d’ETF (fons indexats cotitzats), i a hores d’ara ja compleixen al 100% els criteris de sostenibilitat. A la llum de dades com les que ofereix Invesco, que ens informa que en un any la inversió en valors ASG a Europa va passar dels 35.000 milions d’euros el 2019 als 65.000 milions el setembre del 2020, el CEO d’InbestMe, Jordi Mercader, constata: “Hi ha una clara consciència de l’inversor que cal apostar per la sostenibilitat, la gent està reflexionant molt més sobre els valors que han de presidir les seves inversions.” A més, hom està atent al missatge de la UE, en el sentit que “la recuperació econòmica haurà de ser verda, sostenible”. Mercader també posa l’accent en el fet que en aquesta mena d’inversions no es renuncia pas a rendibilitat, i, segons les seves estimacions, “són un 0,5% més rendibles de mitjana, a més a més de ser una mica menys volàtils”. Val a dir, com aclareix Mercader, que hi ha diversos tipus d’índex ISR o ASG: “N’hi ha que essencialment exclouen indústries que en podríem dir controvertides per la seva activitat, d’altres es dediquen simplement a filtrar les empreses que segueixen més criteris ISR i finalment tenim els que potser són els més interessants, els que trien empreses l’objectiu de les quals és oferir productes i serveis que cobegen assolir objectius de sostenibilitat.”

Albert Grau, assessor financer d’Argenta Patrimonios, localitza a l’any 2000 “el punt d’inflexió, a partir d’aquella data es detecta ja que els inversors tenen en compte els principis d’inversió responsable”. Associa el seu auge al fet que “es visualitza un canvi de model econòmic, en què les noves tecnologies donen peu a nous models de negoci”. Amb la nova cultura ASG, es reorienten els objectius de les empreses: “Un fabricant de cotxes, per exemple, si incorpora el control de gasos d’efecte hivernacle al seu desenvolupament tecnològic, a banda d’assolir beneficis fiscals, adapta el seu producte a un client que ja no cerca tant que el cotxe corri sinó que emeti menys gasos a l’atmosfera.”

En aquest any de tomba que gira i gira que tomba, Grau també ha pogut comprovar sobre els valors ASG: “Tot i que en general el mercat baixava, les carteres amb valors socialment responsables han baixat menys, justament perquè tenien molt marcat el pas, que era cercar benefici pel bé comú.”

Nova generació d’inversors

Albert Grau ha pogut constatar que entre les noves generacions d’inversors es troba aquest nou perfil d’algú amb altres preocupacions a més a més de la rendibilitat: “Tinc clients joves que demanen expressament que la seva cartera d’inversions tingui un impacte baix en l’empremta de carboni; i si pot ser zero, millor.” Jordi Mercader, d’InbestMe, ha pogut constatar que “és entre les persones de menys de 40 anys que es detecta més interès en l’ISR, i evidencien clarament estar molt més conscienciades en tots aquests nous criteris, però val a dir, que quan algú constata que es pot ser sostenible igualant o superant la rendibilitat dels valors més convencionals, tothom s’hi apunta”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.