Empreses

Embotits Mitjans té un 20% més de vendes en plena pandèmia

La firma del Penedès creix per l’ús dels productes monodosi i de proximitat Fa una aposta per la innovació, la bona relació amb el proveïdor i treballa per aconseguir el gust tradicional

El fabricant d’embotits artesanals Mitjans ha tancat l’any amb una facturació de 17 milions d’euros, un increment de prop del 20% respecte a l’any anterior. Les causes d’aquest creixement en plena pandèmia es deuen a la innovació i a l’augment de compra de proximitat com a conseqüència del coronavirus. “Prop del 15% del creixement es deu al fet que el nostre client ha vist que cal consumir productes de proximitat elaborats de forma artesanal i amb el gust d’abans”, explica Josep Maria Mitjans, gerent de la firma d’Olèrdola nascuda l’any 1910.

L’altre aspecte que explicaria aquest fort creixement és la potenciació de la presentació del producte en monodosi, és a dir, “d’aquell que serveix per fer només un àpat o un entrepà però presentat d’una manera molt fresca; el client no vol que es toqui gaire el producte”, comenta la quarta generació familiar d’una empresa que té 100 treballadors.

El balanç de facturació demostra que l’aposta per la venda en establiments especialitzats i l’elaboració de producte d’alta qualitat ha reforçat la marca en plena crisi de la covid-19. “Ha estat un repte mantenir les operacions vives de forma ininterrompuda durant la pandèmia però sortim reforçats gràcies a haver treballat molt guiats pels clients i adaptar-nos a les necessitats canviants que tenen”, afirma Mitjans.

L’empresa de caràcter familiar fa 10 anys que consolida el creixement entorn del 5%. La gerència ja diu que serà molt difícil el 2021 continuar amb aquests augments, tot i així fa tres anys ja es va comprar uns terrenys a tocar de l’obrador actual per si calgués fer una ampliació.

Sigui com sigui, Mitjans creu que s’ha d’estar molt atent als canvis d’hàbits del clients per saber allò que cal elaborar i com s’ha de presentar en cada moment. “La tendència és anar reduint el nombre de referències i formats per buscar una bona eficiència i qualitat en els productes”, sentencia Josep Maria Mitjans.

Els eixos per continuar creixent depenen de la potenciació de la innovació de productes davant el canvi d’hàbits de consum. També es vol continuar apostant per productes sans i de proximitat tenint molta relació amb els proveïdors de la matèria primera “vigilant sempre que la carn sigui de primera qualitat i que es vetlli pel benestar de l’animal”. Finalment, també es busca no elaborar productes que produeixin al·lèrgies i que siguin “sans”.

Un altre secret del creixement dels darrers anys de la firma centenària és la venda de gall dindi, coincidint amb la forta demanda de la societat d’aquesta au. Actualment el gall dindi ja representa el 30% de les vendes, l’altre 50% correspon a la carn de porc i el 10% restant seria carn de pollastre, ànec o vedella.

El fabricant d’embotits artesanals Mitjans ven en més de 1.500 xarcuteries, el 70% de les quals estan ubicades a Catalunya. Madrid, l’arc mediterrani i Euskadi són els indrets on hi ha més presència d’embotits catalans. La gerència diu que tampoc perdrà gaire el temps en l’expansió per la Península perquè “el fet de ser una empresa catalana no ajuda gaire”.

Josep Maria Mitjans és la quarta generació. El seu fill Martí és el responsable del desenvolupament del negoci i la seva filla Mariona es cuida de la innovació.
Facturació
17 M€
Treballadors
100
Any de fundació
1910
l’origen

De la botiga als dos obradors

L’essència de Mitjans no s’entén sense girar la vista enrere. L’any 1910 els rebesavis de l’actual generació van obrir una botiga a la casa familiar de Moja i, posteriorment, un obrador gràcies al qual subministraven tot tipus de queviures i embotits que provenien de les matances casolanes. La firma ara té dos obradors. Al més nou, el d’Olèrdola, s’hi va invertir 5 milions d’euros el 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.