Educació

La preinscripció escolar es farà des d’ara per internet

Educació elimina els papers després del bon resultat que la tramitació telemàtica va donar el curs passat

Baixa el nombre d’alumnes a P3 i ESO i s’aprofitarà per reduir la ràtio a moltes escoles

La preinscripció va coincidir, l’any passat, amb el confinament domiciliari, cosa que va motivar que s’hagués de fer de forma telemàtica, amb les excepcions d’aquelles famílies que tinguessin problemes per fer-la per internet. El 80% de les preinscripcions es van poder fer de forma electrònica, i el Departament d’Educació ha decidit prescindir del paper i oferir, a partir de dilluns, un procés de preinscripció totalment telemàtic. Per això ha habilitat un web al portal del departament on es podrà fer la tramitació i seguir tot el procés. La preinscripció “es pot fer de forma molt senzilla, és més segura i redueix el marge d’error perquè són les famílies mateixes que presenten les sol·licituds i no són els centres els que entren les dades”, va assegurar ahir el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Juanjo Falcó. L’accés al web es pot fer des de qualsevol dispositiu, i les famílies que tinguin problemes es podran adreçar a qualsevol centre educatiu o oficina municipal d’escolarització, on se’ls ajudarà amb la tramitació electrònica. La informació de la web està en onze idiomes, però els tràmits s’han de fer en català, castellà o aranès.

Educació obrirà el curs vinent un total de 40.997 grups, entre P3 i primer d’ESO, dels quals 28.497 corresponen a centres públics i 12.500 a centres concertats. A P3 s’ofereixen 3.080 grups, entre l’escola pública i la concertada, 23 grups menys que l’any anterior, i a primer d’ESO un total de 2.982 grups, 40 grups menys que en l’anterior preinscripció. Aquesta programació mostra una tendència constant en els últims cursos de pèrdua d’alumnat per la baixada de natalitat, i per primer cop des del 1995 s’ha experimentat una reducció de places a primer d’ESO. El conjunt del sistema tindrà el curs vinent 20.700 alumnes menys. La reducció de grups no serà proporcional a la d’alumnes, ja que Educació ha decidit aprofitar la baixada de demanda per reduir la ràtio a més de la meitat dels grups de P3, que tindran menys de 25 infants. El manteniment de la gran majoria de grups de P3 té com a objectiu “assegurar l’escolarització equilibrada i lluitar contra la segregació”, va afirmar la secretària general d’Educació, Núria Cuenca. Aquesta serà la primera preinscripció amb el nou decret, que vol fer una distribució més equilibrada de l’alumnat entre els centres escolars d’un territori. Però hi ha aspectes que no es començaran a notar fins al curs 2022/2023 perquè per la recent entrada en vigor del nou decret no hi ha hagut temps de fer la planificació conjunta amb els ajuntaments.

La davallada d’alumnes va acompanyada d’una altra tendència, que es va començar a notar el curs 2018/2019: hi ha més demanda de places públiques que de concertades. Per satisfer la demanda, Catalunya tindrà el curs vinent tres centres nous (dues escoles i un institut), i cinc centres concertats passaran a la xarxa pública. També hi haurà 12 nous instituts escola; en total, seran 97.

LA FRASE

Per primera vegada, més de la meitat dels grups de P3 sortiran amb una oferta inicial de ràtio inferior a 25
Josep Gonzàlez-Cambray
director general de Centres Públics de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.