Opinió

El ‘pre-pack’, un nou mecanisme en el nostre dret concursal?

El ‘pre-pack’ és un mecanisme jurídic que permet a les empreses sol·licitar al jutjat durant la fase preconcursal que designi un expert independent, normalment un administrador concursal, que supervisi el procés de recerca d’interessats a adquirir la unitat productiva i, posteriorment, controli i aconselli sobre quina és la millor manera de transmetre-la, respectant les garanties de l’operació judicial

Amb un client a punt d’iniciar un procediment concursal l’estratègia que es traça és fonamental. No només són importants les actuacions que cal seguir, sinó que sovint ho és molt més l’ordre d’aquestes actuacions i el compliment dels terminis acordats. En aquests moments és habitual percebre el neguit, la preocupació i la pressa de l’empresari per acabar ràpid el procediment, preguntant-nos suggestivament si els terminis previstos es compliran. Com a advocats, la resposta es una cantarella que es repeteix una vegada i una altra: “Esperem que sí, però tot depèn de la rapidesa dels jutjats.”

La unitat productiva d’una empresa immersa en ple procediment concursal pot ser molt atractiva per a molts empresaris del mateix sector que vulguin expandir el seu negoci. La llei concursal originària no permetia transmetre la unitat productiva abans d’iniciar la fase de liquidació amb la idea que aquesta era la millor manera de protegir les garanties dels creditors. La pràctica ha determinat, en la majoria d’ocasions, que transmetre la unitat productiva en un moment previ a la fase de liquidació produïa un benefici important per a tots els creditors i, d’aquesta manera, s’evitava el deteriorament de l’activitat empresarial i de la marca o, fins i tot, la pèrdua total de proveïdors i clients, provocant així la pèrdua absoluta de competitivitat de l’empresa. En moltes ocasions, un retard en la venda frustrava la transacció, ja que quan la concursada es trobava en el moment processal oportú fer la transmissió, el comprador havia perdut tot l’interès per l’adquisició a conseqüència del deteriorament comentat.

Per tant, per què esperar per vendre la unitat productiva? Sembla que aquesta mateixa pregunta se l’han fet els titulars dels jutjats mercantils núm. 7 i núm. 11 de Barcelona, pioners a Espanya a aplicar el pre-pack en el concurs de creditors de dues societats que explotaven centres d’ensenyament de llengua anglesa i que els ha permès adjudicar la unitat productiva en un temps rècord de quatre dies. Han estat els mateixos jutges del mercantil de Barcelona que, davant la falta de regulació d’aquest mecanisme jurídic, el 20 de gener del 2021 han publicat unes directrius bàsiques del procediment de tramitació del pre-pack.

El pre-pack pretén salvar milers d’empreses i llocs de treball beneficiant la massa del concurs i, com a conseqüència, els creditors. Però, en què consisteix exactament el pre-pack? És un mecanisme jurídic que permet a les empreses sol·licitar al jutjat durant la fase preconcursal que designi un expert independent, normalment un administrador concursal, que supervisi el procés de recerca d’interessats a adquirir la unitat productiva i, posteriorment, controli i aconselli sobre quina és la millor manera de transmetre-la, respectant les garanties de l’operació judicial. És important que la persona designada sigui un administrador concursal, de manera que quan es dicti interlocutòria de declaració del concurs es pugui designar el mateix per a la tramitació total del concurs.

Així, s’obre la porta a accelerar la venda d’unitat productiva maximitzant el seu preu i beneficiant els creditors, a més d’una celeritat en el procés mai vista, ja que la interlocutòria autoritzant la venda de la unitat productiva podria venir de bracet de la resolució que declara el concurs de creditors de l’empresa.

Esperem que a poc a poc els especialistes veiem el pre-pack com una de les millors opcions per transmetre les unitats productives en les millors condicions possibles i que els jutges es posicionin a favor d’aquest nou mecanisme estrella que, en definitiva, permet fer les vendes d’una manera àgil i amb transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.