Política

Sánchez vol el sí d’ERC i Junts al pressupost

Montero (Hisenda) lloa la implicació de Giró i confia en un vot independentista unit

María Jesús Montero ha compartit el Consell de Política Fiscal i Financera –primer com a consellera andalusa i des del 2018 sent ministra d’Hisenda– amb consellers d’ERC (Oriol Junqueras, Pere Aragonès), però des d’avui obre la interlocució amb un conseller adscrit a Junts, Jaume Giró. En un avenç de l’objectiu que es fixa Pedro Sánchez sobre el pressupost del 2022, que es votarà a la tardor, Montero lloa la implicació de Giró en un fòrum multilateral a disset i vol tenir el suport d’ERC i també el de Junts ara que els de Carles Puigdemont controlen Economia i Hisenda. “Aspiro a revalidar l’aliança del pressupost del 2021 amb ERC i tant de bo Junts, ara que ocupa Hisenda, s’hi pugui sumar”, va confiar Montero.

El Consell de Ministres va aprovar ahir el sostre de despesa del 2022 –històric perquè és de 196.142 milions, incloent-hi transferències extraordinàries a les comunitats i la Seguretat Social i part dels fons europeus– i la previsió de dèficit del 8,4% per al 2021 i del 5% per al 2022. Són taxes de referència de dèficit i no objectius, perquè les regles fiscals estan suspeses fins al 2023. A l’hora de fer el repartiment, però, el gruix del dèficit se’l queda l’administració estatal. Si el 2021, del total del 8,4%, un 6,3% és dèficit estatal i només un 0,7% és autonòmic, el 2022 del 5% total l’Estat se’n queda un 3,9% i les comunitats un 0,6%.

Si bé la ministra d’Hisenda justifica el repartiment desigual pel cost de les transferències que l’Estat ha fet per la pandèmia, el dèficit serà un tema central en un Consell de Política Fiscal i Financera telemàtic on debuta Giró.

Aragonès i Salamanca

Montero va ironitzar dient que ni recorda l’última vegada que hi va tenir el conseller català in situ en un fòrum a disset sobre el rumb fiscal, però avisa que “hauria de ser la normalitat”. “No només els comptes de la Generalitat serveixen per al dia a dia dels serveis públics dels catalans, els comptes estatals han aportat un volum molt important d’inversió i el 2021 es va respectar l’Estatut per primera vegada”, evoca Montero. En aquest clima, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, fins i tot oferia a Aragonès que es replantegi anar divendres a la conferència de presidents de Salamanca perquè “la ciutadania catalana ho aplaudiria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.