Salut

Salut insisteix en la vacunació d’embarassades

Assegura que no fer-ho augmenta el risc de contagi més de 4,2 vegades

Crida del Departament de Salut perquè les dones que estiguin embarassades es vacunin. Amb el mateix argument ja sabut que els avantatges són més alts que els riscos, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va marcar com a prioritat la vaccinació de les gestants. Sobretot entre aquelles que tenen factors de risc. Segons va afirmar, les dones embarassades no vacunades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se i, si es contagien, tenen 5,4 vegades més risc d’ingressar. A més, les no vacunades tenen un risc multiplicat per 23 d’acabar ingressant respecte a les vacunades. “El missatge claríssim és que cal vacunar-se si una persona està embarassada”, va insistir Cabezas, que va afirmar que les dones que estan alletant o estan embarassades es poden vacunar en qualsevol moment de la gestació. Des de l’1 de gener d’aquest any, 549 dones embarassades han estat ingressades per Covid i 52 de l’elles van haver de ser ingressades a l’UCI sense que hi hagi hagut cap defunció.

Les xifres de vacunació de les dones embarassades són minses: només un 20% de les embarassades han iniciat la vacunació i tant sols l’11% ja tenen la pauta completa. Precisament, i amb l’objectiu de fer que aquestes dades vagin en augment, la responsable de l’Assir Catalunya, Cristina Martínez, va explicar que des de Salut s’està impulsant “una estratègia més proactiva” entre aquest col·lectiu. En aquest sentit, els Assir i els equips de primària s’estan posant en contacte amb les gestants, via telefònica o sms, per facilitar-los l’hora de vacunació i, si cal, aclarir dubtes o donar-los informació.

“El benefici de la vacuna entre les gestants és manifest, per això és important la vacunació”, va insistir Martínez, que hi va afegir que gràcies a la vacunació “hi ha una transmissió d’anticossos al fetus, i això és un element molt important de protecció a la criatura després del seu naixement”. Segons ella, actualment, i amb les dades publicades, hi ha “una evidència cada vegada més sòlida” que no hi ha cap alteració al fetus en l’aspecte congènit a causa de l’administració de les vacunes.

Els vaccins que s’administren a les dones embarassades són les d’ARN missatger, les de Pfizer i Moderna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.