Societat

El resultat discret del Gran Recapte encén les alarmes

Com a la resta del país, a la demarcació de Girona s’ha recollit només la meitat de menjar que l’any passat

El Banc dels Aliments no en fa prou per atendre la demanda i les necessitats

Aquest cop, donar diners en lloc de productes no ha funcionat

Les quantitats recollides en l’últim Gran Recapte d’Aliments han suposat una sorpresa desagradable per als seus promotors, atès que hi ha hagut aproximadament la meitat de les donacions del 2020, segons els resultats provisionals de la campanya. A falta de confirmació oficial, a la demarcació de Girona les tones de menjar i altres productes bàsics que es podran comprar amb els diners recaptats seran unes 300, mentre que l’any passat van ser-ne unes 575. La disminució d’entre un 40% i un 50% –la mateixa mitjana que a la resta de Catalunya– preocupa el Banc dels Aliments de Girona perquè no es podran cobrir totes les necessitats en uns moments en què el nombre de famílies obligades a demanar és molt superior a fa ben poc: abans de la pandèmia, el Banc dels Aliments gironí tenia uns 30.000 usuaris i des que va esclatar la crisi la xifra ha anat pujant fins a un pic de 47.000. Ara mateix està estabilitzada entre els 40.000 i els 43.000.

L’exemple del Ripollès

La setmana passada, el magatzem d’aliments del Ripollès –gestionat per la Creu Roja, Càritas i el Consorci de Benestar Social de la comarca a partir de les aportacions del Banc dels Aliments– estava pràcticament buit, segons l’ACN. “En aquesta època ja teníem els aliments del Gran Recapte, que ens permetien arribar fins a l’abril, però aquest any, en ser en forma de donacions en diners, ens haurem d’esperar que ens arribin els recursos al febrer-març”, explicava Roser Martínez, coordinadora del centre. Per compensar-ho, els ajuntaments estan assumint bona part dels costos de la compra d’aliments i productes bàsics com ara gel i xampú.

Què ha passat?

En el Gran Recapte d’aquest any s’ha optat per mantenir el format virtual que el 2020 es va haver d’adoptar per força, a causa de les restriccions per la pandèmia: en lloc d’aportar productes a la sortida del supermercat, es convidava la gent a fer donacions econòmiques que servirien al Banc dels Aliments per comprar el gènere. Si es va repetir la fórmula va ser sobretot perquè el recapte virtual del 2020 va ser tot un èxit, fins al punt que es van batre rècords. Per què no ha funcionat aquest cop? Hi ha cert consens (vegi’s l’entrevista de la pàgina següent) a considerar que els ciutadans som reticents a donar diners –preferim la solidaritat en espècies– i que si l’any passat va anar bé va ser perquè era una situació excepcional, a la qual es va reaccionar també excepcionalment.

Per omplir les reserves, el Banc dels Aliments confia, d’una banda, en una major col·laboració de la indústria agroalimentària i, de l’altra, en una gran injecció econòmica de les administracions, tal com van fer arran dels efectes socials i econòmics de la pandèmia.

LA XIFRA

300
tones
aproximadament es podran comprar amb el que es va recaptar, un 40% o 50% menys que l’any passat.

El menjar per a animals de companyia, l’assignatura pendent

Des de fa uns mesos, al Banc dels Aliments de Girona hi entra també menjar per a animals de companyia (sobretot per a gossos i gats, però també per a ocells i altres animals) arran d’un acord amb Projecte Lola . La iniciativa d’aquesta entitat empordanesa parteix del fet que entre les famílies que han de recórrer al Banc dels Aliments n’hi ha que tenen mascotes i, per tant, també els cal menjar per a elles.

No obstant això, en el Gran Recapte encara no es fa esment a aquest tipus de productes, un dèficit que Projecte Lola confia que es cobreixi en pròximes edicions. Incorporar informació sobre els animals de companyia en les fitxes de les famílies que acudeixen als serveis socials i tenir-ne un cens, es considera bàsic. Ara mateix, ja hi ha un consorci comarcal –el del Gironès– que ho està treballant, explica Noemí Morales, portaveu de l’associació.

Mentrestant, s’ha concretat un conveni amb la Fundació Affinity per al lliurament regular d’aliments per a mascotes als Bancs dels Aliments de Girona i de Barcelona. A la llarga, es confia estendre la inclusió de menjar per a animals de companyia en tots els bancs dels aliments de l’Estat, explica Morales. La iniciativa, difosa amb el nom de #FamíliaIgualQueTu, va ser fruit de les necessitats detectades arran de la pandèmia. En una primera tongada, amb la col·laboració de Gosbi, se’n van recollir 2.800 quilos, una quantitat equivalent a uns 9.000 àpats. La campanya va merèixer el premi C i O Respecte als Animals, de l’Associació Parlamentària en Defensa dels Drets dels Animals (Apdda).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.