Societat

Aconseguir que cap criatura es quedi sense una joguina

Des de fa 29 nadals, la Creu Roja lidera una campanya de recollida de joguines per després repartir-les entre les famílies sense recursos

Se’n cuida la secció juvenil, que a la demarcació ha mobilitzat 135 voluntaris i tècnics

Uns 3.000 nens i nenes de famílies amb pocs recursos de la demarcació de Girona rebran aquestes festes joguines donades per particulars, empreses i entitats a través de la Creu Roja Joventut . La campanya, estrenada el 1992 i que aquest cop té de lema Els seus drets en joc, és un repte per a la secció juvenil de l’ONG, que mobilitza 135 voluntaris i tècnics de les 15 assemblees de la Creu Roja de les comarques de Girona, que abasta un total de 174 municipis. Fins la setmana que ve es poden fer aportacions de joguines noves, no bèl·liques, no sexistes, sostenibles i cooperatives, amb les quals es vol fomentar “el valor pedagògic i la importància educativa de la joguina, entenent-la com un element vehicular per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat”.

Logística

“Com que ja tenim molta experiència, l’organització funciona molt bé, tot i les complicacions en matèria de seguretat provocades per la pandèmia”, explica Pau Darnés, educador social i tècnic de la Creu Roja Joventut de Girona, ciutat a la qual atendran uns 800 nens i nenes. La mainada beneficiada ha de formar part de famílies amb uns ingressos molt limitats. Moltes ja són usuàries habituals de la Creu Roja i d’altres venen derivades d’altres organismes, com ara els serveis socials. També hi arriben peticions directes d’algunes famílies, que s’estudien i s’atenen, si escau. Per la seva banda, els particulars i entitats que fan les donacions les lliuren a les desenes de punts de recollida distribuïts per la demarcació. Seguidament es concentren als magatzems propis de la Creu Roja i es fan els paquets. “És una tria molt personalitzada”, explica Darnés. A cada família se li consulta quin tipus de joguines necessita, les edats de la mainada, si tenen alguna discapacitat... “Solem posar una joguina, un llibre i material de reforç escolar i, si hi ha germans, un joc cooperatiu perquè puguin jugar en grup”, diu Darnés. La campanya de donacions està anant molt bé, afirmen a la Creu Roja, perquè tant els particulars com les entitats estan col·laborant molt. S’hi involucren des d’entitats bancàries fins a clubs de futbol, com ara el Girona, passant per associacions veïnals, comerços i empreses. Per saber com col·laborar-hi hi ha un portal web: lajoguinaeducativa.org .

LA XIFRA

3.000
nenes i nens de famílies vulnerables seran els beneficiaris de la campanya, segons les previsions.

LA FRASE

[A cada paquet] solem posar una joguina, un llibre i material de reforç escolar
Pau Darnés
TÈCNIC DE la CREU ROJA JOVENTUT DE GIRONA

Iniciatives amb el mateix objectiu

Si bé la campanya anual de la Creu Roja és una de les de més envergadura, a la demarcació de Girona se n’organitzen d’altres amb la mateixa finalitat de dur joguines a famílies sense recursos. El sindicat CCOO, per exemple, amb la col·laboració de la PAH del Gironès. n’ha promogut una per ajudar famílies que hagin estat especialment castigades per la crisi. L’Ajuntament de Cassà de la Selva, d’altra banda, n’ha liderat una altra per a les famílies més vulnerables del municipi. En aquest cas es demanaven jocs i llibres (nous o usats però en bon estat). Al barri de Sant Miquel d’Olot, l’espai Larai del Consorci d’Acció Social és l’escenari de la recollida de material d’aquest tipus, A Blanes, una campanya que ha esdevingut una tradició és la de la Penya Blanc-i-Blava, que recull joguines entre els seus socis i simpatitzants per després lliurar-les a l’assemblea local de la Creu Roja Joventut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.