Economia

Els fons de la UE financen 59 projectes catalans innovadors

Els Next Generation donaran cobertura a més d’un centenar d’empreses i centres de formació professional

S’han triat iniciatives per a la indústria 4.0, l’internet de les coses, la robòtica i la IA

Un total de 106 empreses i centres educatius de formació professional catalans rebran recurs procedents dels fons europeus Next Generation. Aquests fons finançaran en total 59 projectes d’innovació per contribuir a la modernització de la formació professional al nostre país.

De les 228 propostes aspirants a aquests ajuts rebudes entre el juny i l’agost del 2021, el govern espanyol n’ha seleccionat 141 per la seva capacitat per afegir valor a la formació professional i pel seu potencial per generar i compartir coneixements, segons va explicar el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. D’aquests 141 projectes, 59 estan participats per escoles i empreses catalanes, de manera que catalunya acull l’equivalent al 42% dels projectes seleccionats arreu de l’Estat. Entre els projectes seleccionats, n’hi ha d’involucrats en la indústria 4.0, en l’internet de les coses, la robòtica col·laborativa, la digitalització, la impressió 3D i la intel·ligència artificial (IA), entre d’altres.

Segons la Generalitat, els projectes requereixen la participació d’entre dos i tres centres de FP situats en comunitats autònomes diferents i almenys una empresa, fundació, associació o entitat. La quantitat màxima que es destinarà a cada projecte és de 220.000 euros, amb ajuts superiors als 50.000 euros per a cadascun dels centres que hi participin i de 20.000 euros en el cas d’empreses o entitats.

Alguns dels projectes que rebran més de 200.000 euros són la creació d’un banc de projectes ABP i altres metodologies actives d’aprenentatge per a la formació professional, impulsat per l’Institut Escola del Treball i pimes, amb una dotació de 211.769 euros; l’AB remot per a indústria 4.0 de l’Institut Marianao de Sant Boi de Llobregat i Argològic SA de Cornellà de Llobregat, que rebrà 219.949 euros; un projecte per a la instauració del programa d’ensenyament i aprenentatge de la innovació de l’IES Pere Martell de Tarragona (219.900 euros); una iniciativa d’hidrogen verd per electròlisi de l’institut Comte de Rius i l’institut Escola del Treball de Lleida (220.000 euros) i un altre d’intel·ligència artificial i robòtica col·laborativa per a la digitalització de processos industrials basats en visió de l’institut Palau Ausit de Ripollet i Piplus Servicios Profesionales SL de Barcelona, al qual es destinaran 219.996 euros.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reclamat en diverses ocasions que les diferents regions europees tinguin una participació activa en la presa de decisions dels fons de recuperació postcovid-19, ja que considera que “la credibilitat d’aquests ajuts” dependrà precisament del fet que les regions europees, i no sols els Estats, formin part del procés de decisió.

LES XIFRES

42
per cent
dels projectes seleccionats a l’Estat pertanyen a entitats amb propostes fetes des de Catalunya.
220.000
euros
és el màxim de la dotació per projecte, però n’hi ha uns quants que s’acosten a aquest límit de finançament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.