Opinió

Pròrroga de la suspensió de la causa de dissolució per pèrdues

L’article 361.1 e) de la llei de societats de capital (LLSC) obliga qualsevol societat de capital a dissoldre’s quan concorrin pèrdues que deixin reduït el seu patrimoni net a una quantitat inferior a la meitat del capital social, excepte que aquest s’augmenti o es redueixi, en la mesura necessària, i sempre que no sigui procedent sol·licitar la declaració de concurs.

El legislador - pels efectes derivats de la covid-19- va mitigar la rigidesa del precepte legal i va acordar aplicar l’excepcionalitat de la norma amb l’entrada en vigor de la Llei 3/2020, de 18 de setembre, de mesures processals i organitzatives per fer front a la covid-19 en l’àmbit de l’administració de justícia. La Llei 3/2020, amb el fi de delimitar la concurrència de la causa de dissolució de les societats, va determinar que no es tindrien en compte les pèrdues derivades de l’exercici 2020 i que, per tant, les societats que es trobessin en causa legal de dissolució per pèrdues derivades del 2020 no haguessin de prendre les mesures que determina l’article 361.1 e) de la LLSC.

L’entorn econòmic actual, la persistència dels efectes de la pandèmia a l’exercici 2021 i la vulnerabilitat del teixit empresarial, en fase de recuperació, han comportat que aquesta mesura, d’altra banda temporal i excepcional, resulti del tot insuficient. Per aquest motiu el 24 de novembre del 2021 es va aprovar el Reial decret llei 27/2021, de 23 de novembre (RD 27/2021), que va prorrogar, entre d’altres, la suspensió de la causa de dissolució per pèrdues prevista a l’article 363.1 e) de la LLSC -limitada inicialment a les pèrdues del 2020- a les pèrdues de l’exercici 2021.

En aquest sentit, a l’efecte de determinar si una societat es troba en causa legal de dissolució per pèrdues, no es tindran en consideració les pèrdues derivades dels exercicis 2020 i 2021. Una mesura que pretén afavorir la tornada a la “normalitat” de les empreses i la represa dels seus cicles productius sense que es vegin obligades a prendre mesures legals que no venen motivades per la seva realitat econòmica sinó pels efectes de l’excepcionalitat de la situació actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.