Política

El fiscal no creu delictiu el compte del rei a Jersey

Constituït amb fons d’uns altres dos “per ajudar-lo en cas d’un cop inconstitucional”

L’esborrany de la investigació de la fiscalia del Suprem al rei emèrit preveu l’arxivament d’una de les tres causes per les quals investiga la fortuna de Joan Carles I. Concretament, l’existència d’un compte corrent amb 10 milions d’euros al paradís fiscal de l’illa de Jersey. Un compte anomenat The JRM Trust, que s’hauria constituït amb fons procedents de dos més (Tartessus i Hereu, fundats el 1995 i el 1997, respectivament), dels quals “l’únic beneficiari” era rei emèrit. Sobre els dos primers, la fiscalia indica que “probablement mai se sabrà amb tota certesa l’origen dels fons amb què van ser creats”.

El 2004, els diners dels comptes van ser traspassats a un testaferro, Joaquín Romero Maura, amb la creació del nou fons a l’illa de Jersey. Els dos primers s’haurien constituït per “donar-li suport [a l’emèrit] en cas que fos deposat per un cop inconstitucional o una situació similar”, segons l’esborrany de la fiscalia avançat ahir per la Cope. Així, la fiscalia dona per provat que els tres fons han existit, però que pel que fa al de Jersey “en cap moment” el monarca n’era el beneficiari ni n’ha rebut diners”, ja que el controlava Romero Maura, que ha nomenat com a hereus la seva esposa i una organització de caritat. La fiscalia considera que ara ja no hi ha prou connexió entre Joan Carles I i el compte de Jersei i, per tant, es disposa a arxivar la causa. Les altres dues de pendents són la suposada comissió per l’AVE a la Meca i l’ús de targetes black pagades per un empresari mexicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.