Opinió

L’evolució dels sectors econòmics el 2022

En la majoria dels sectors econòmics podríem esperar que aquest 2022 sigui un bon any

Fer previsions en economia és una activitat de risc, entre altres motius perquè tot depèn de l’evolució de moltes variables que són incertes i que poden canviar dràsticament en qualsevol moment. Per exemple, l’aparició imprevista d’una nova variant de la covid pot afectar molt negativament l’activitat econòmica. Tot i les incerteses, podem entreveure els escenaris sectorials més probables amb què ens podem trobar aquest 2022.

En primer lloc, cal tenir en compte que hi ha sectors als quals afecta més la pandèmia que a d’altres. Per exemple, a sectors com el sanitari, el farmacèutic i els sistemes d’informació i comunicació, els afecta positivament. En canvi, en sectors com l’esport, la cultura i el turisme, les onades de la covid tenen un impacte molt negatiu. En segon lloc, hi ha sectors als quals la quarta revolució industrial (digitalització, xarxes socials, robotització...) en què estem immersos està accelerant canvis molt disruptius. Es tracta de sectors com el comerç, l’educació o els serveis financers, per exemple. En tercer lloc, hi ha sectors per als quals les prioritats emergents relacionades amb la sostenibilitat o el canvi climàtic, per exemple, són una font de transformacions accelerades. Estem parlant de sectors com els relacionats amb l’energia, l’aigua i la consultoria empresarial.

Amb aquestes premisses, podem assenyalar alguns sectors que molt previsiblement tindran una bona evolució aquest 2022, amb creixements elevats d’entre el 5 i el 15%. Són sectors com el de la salut, la indústria farmacèutica, el comerç electrònic, els sistemes d’informació i comunicació (serveis de videoconferència, per exemple), l’ensenyament en línia, la consultoria (en sistemes d’informació o en temes emergents com la sostenibilitat) o la logística. En alguns casos, es tracta de sectors que van créixer molt en els pitjors moments de la pandèmia.

També hi ha sectors que van patir molt durant els confinaments, però que ara s’estan refent i que tenen bones perspectives per al 2022. Estem parlant dels sectors del comerç, la construcció, l’immobiliari, l’ensenyament presencial, l’energètic, les entitats financeres o les asseguradores. El 2022 podrien tenir creixements que els permetrien arribar a uns ingressos per sobre dels del 2019.

Finalment, hi ha sectors que tot i que s’estan recuperant, no s’espera que tinguin una recuperació total aquest any. Seria el cas de les aerolínies, les agències de viatges, els hotels, els serveis relacionats amb el turisme, l’art, la cultura i els esports, per exemple. En aquests casos, tot i que no s’espera que arribin als nivells del 2019, quan encara no teníem covid, si que és probable que tinguin una evolució molt millor que el 2020 i el 2021.

En definitiva, en la majoria dels sectors econòmics podríem esperar que el 2022 sigui un bon any, tret que algun fet imprevist ho espatlli. I si la política dels governs en relació amb el teixit econòmic és encertada, i aprofitem bé els fons Next Generation, encara anirem millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.