Política

estat espanyol

comunitat de madrid

Anticorrupció investiga diverses compres de material sanitari de l’Ajuntament de Madrid

La Fiscalia investiga dos empresaris que podrien haver obtingut comissions milionàries

Un càrrec de l’Ajuntament de Madrid ha declarat com a testimoni per l’adjudicació de tres contractes de material sanitari el març de 2020, per 12,3 milions de dòlars, en el marc d’una investigació de la Fiscalia Anticorrupció per suposades comissions milionàries obtingudes per dos empresaris en el primer any de la pandèmia.

Així ho ha explicat l’Ajuntament aquest divendres arran d’una informació que publica al digital eldiario.es segons la qual Anticorrupció investiga “comissions milionàries” aconseguides per dos empresaris, un d’ells Luis Medina, fill del duc de Feria i Naty Abascal, que va contactar amb el càrrec de l’ajuntament “que durant aquells dies s’afanyava per tancar contractes” per a adquirir equips de protecció contra el coronavirus.

Segons les fonts de l’Ajuntament que dirigeix José Luis Martínez-Almeida (PP), els contractes que estan sent investigats van ser aprovats els dies 23 i 25 de març de 2020 “per unanimitat de tots els grups polítics” en el consell d’administració de l’empresa municipal de Funerària, que dilluns que ve es reunirà en consell extraordinari.

En aquest consell figuren com a membres, recorden fonts municipals, Javier Barbero, de Más Madrid; Ramón Silva, del PSOE, i Pedro Fernández, de Vox.

La informació publicada en el mitjà digital diu que Luis Medina hauria rebut un milió d’euros per posar en contacte amb els responsables de compres del consistori a un altre empresari amic seu, que es va embutxacar cinc milions. La Fiscalia busca indicis de falsedat documental, delicte fiscal i blanqueig de capitals en la intervenció dels dos intermediaris.

Els tres contractes que investiga la Fiscalia són: un per 6,6 milions de dòlars per a l’adquisició d’un milió de màscares FFP2/ KN95, en el qual es va incloure “una donació de 183.000 de les mateixes característiques”; un altre per 4,8 milions de dòlars per a l’adquisició de 250.000 proves; i un tercer per cinc milions de dòlars per a la compra de 2,5 milions de parells de guants. D’aquesta última quantitat es van retornar a l’Ajuntament 4 milions de dòlars “per no ser el model acordat en la compra”.

En total es van pagar 12,3 milions de dòlars a l’empresa Leno, explica l’Ajuntament, i afegeix que els tres contractes es van fer “en preu segons oferta i demanda del moment”. L’Ajuntament informa que entre març i juliol de 2020 es van realitzar 59 contractes d’emergència per a adquirir material per als empleats municipals, tots ells remesos al Tribunal de Comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.