Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els ministres d’Exteriors del G7 donen suport a investigar Rússia per crims de guerra contra Ucraïna

Els diplomàtics condemnen “en els termes més ferms” les “atrocitats” comeses per l’exèrcit rus a Butxa

El grup adverteix Moscou que el recurs a “qualsevol arma química, biològica o nuclear” tindrà conseqüències “greus”

 Els ministres d’Exteriors del G7 s’han mostrat a favor d’investigar Rússia pels presumptes crims de guerra comesos a  Ucraïna.

“Donem la benvinguda i donem suport al treball en curs per investigar i recopilar proves de crims de guerra potencials i crims contra la humanitat”, han expressat aquest dijous els caps de la diplomàcia del grup dels set països més rics del món.

El G7 ha condemnat “en els termes més ferms” les “atrocitats” comeses per les tropes russes a Butxa i a altres poblacions d’Ucraïna i ha assegurat que inclouran aquestes “massacres” a la llista de violacions del dret internacional per part de Moscou. Els diplomàtics del G7 també han demanat la suspensió de Rússia del Consell dels Drets Humans de l’ONU.

Segons els representants d’Exteriors, les imatges “inquietants” de morts civils; les “aparents” víctimes de tortura i execucions; els informes de violència sexual, i la destrucció d’edificis civils són la mostra de la “veritable cara” de l’agressió de Rússia.

A més, han subratllat el seu suport “inquebrantable” a Ucraïna “dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment” i han afirmat estar en disposició d’ajudar “encara més” amb equipament militar i mitjans financers. El grup ha anunciat que oferirà reforç a l’estructura de coordinació humanitària del govern d’Ucraïna i desemborsarà “ràpidament” suport humanitari.

D’altra banda, el G7 ha assegurat que farà un “ús coherent” dels instruments de finançament per abordar “la inseguretat alimentària, mantenir els mercats oberts i millora la resiliència del sector agrícola a tots els continents”.


Preocupació per l’ús d’armes químiques, biològiques o nuclears
El grup ha llançat una advertència a Rússia i ha apuntat que l’ús de “qualsevol arma química, biològica o nuclear” tindrà conseqüències “greus”. Segons els ministres, l’ús d’aquest material seria “inacceptable” perquè Rússia ha de complir amb les obligacions “en virtut dels tractats internacionals dels quals és part”.

En aquest sentit, han expressat la seva “preocupació” perquè Rússia faci seu el control d’instal·lacions nuclears, fet que augmenta “considerablement” el risc d’accident nuclear i que posa en perill “la població d’Ucraïna, els estats veïns i tota la comunitat internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.