Salut

salut

Alerten que unes 300.000 persones tenen covid persistent

Els professionals reclamen més recursos per seguir investigant

Professionals de la salut estimen que unes 300.000 persones a Catalunya tenen covid persistent. Així ho han explicat aquest dijous en el primer congrés a Barcelona dedicat a la problemàtica, de la qual han admès que encara hi ha “poca informació”. “Com influiran les diferents variants o si la vacuna podrà o no protegir en més o menys mesura, són dubtes que ens falta resoldre i per això és molt important fer molta recerca”, ha explicat la coordinadora de la unitat de covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Lourdes Mateu. En aquest sentit, ha assenyalat que, de moment, no han notat un empitjorament de l’estat dels pacients amb covid persistent que s’han tornat a reinfectar del virus.

Entre els símptomes més comuns que presenten els afectats, Mateu destaca la fatiga, el cansament extrem, l’ofec, les taquicàrdies, el dolor toràcic o el dolor articular. Tot i això, recorda que no tots “es comporten igual”. Un altre aspecte generalitzat, però, és el desànim: “a l’inici tens l’esperança que et curaràs aviat, però quan fa dos anys que no et trobes bé, és normal que estiguis desanimat”.

Testimonis

Un dels assistents a la jornada ha estat en Jaume Vaisman, un professor de filosofia diagnosticat de covid fa un any i mig i des de llavors amb covid persistent. Vaisman ha explicat que no ha tornat a fer classe, malgrat que assegura que fer-ho “és la seva vida”. Així, ha qualificat tots aquests mesos com un “periple horrorós”. En concret, ha destacat els mals moments que va patir a l’inici, que els ha definit com “el meu passeig per la vellesa; estava com un ancià”.

D’altra banda, ha assenyalat que els símptomes que pateix ara es manifesten en molt mal de cap, debilitat muscular i una “boira mental” que no li permet ni llegir ni concentrar-se, entre d’altres, tot i haver fet molta rehabilitació muscular i cognitiva. “Puc agafar els meus fills a vegades, però ells ja saben que poquet”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.