Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

“El petroli rus aporta 800 milions al dia a Putin”, segons un ministre francès

Le Maire calcula que el PIB rus caurà un 10% per l’efecte de les sancions

El ministre d’Economia i Finances de França, Bruno Le Maire, ha alertat aquest dimarts que el règim del president rus, Vladímir Putin, recapta 800 milions d’euros al dia amb la venda de petroli i per aquest motiu s’ha felicitat per l’acord parcial aconseguit a la UE per a l’embargament del cru rus.

“El petroli rus aporta a Vladímir Putin 800 milions d’euros al dia. No podem continuar finançant la guerra a Ucraïna. Aquesta decisió compleix amb aquest objectiu”, ha dit Le Maire, en una entrevista publicada avui en la web de ’Le Figaro’.

Le Maire al·ludia així al sisè paquet de sancions aprovat aquesta passada matinada a Brussel·les, que inclou el veto al 90% del cru rus fins a finals d’any, però que exclou el petroli que proveeix a Hongria, Eslovàquia i la República Txeca per l’oleoducte Druzhba.

Sense comentar les pressions en el si de la UE del cap de govern hongarès, Víktor Orbán, qui es va oposar a empitjorar els vetos a Moscou, Le Maire ha estimat que el club comunitari ha arribat a un acord “de manera responsable, deixant un termini d’aplicació de sis mesos”.

“El nostre objectiu estratègic és abandonar les energies fòssils per a reforçar la nostra sobirania i accelerar la transició energètica”, ha afegit.

El ministre francès ha estat preguntat sobre si la UE està “en guerra econòmica” contra Rússia, unes declaracions fetes per ell mateix al març que van indignar a Moscou i que van portar Le Maire a aclarir les seves manifestacions.

Aquesta vegada, però, Le Maire ha explicat que “el propòsit de les sancions econòmiques és clar: afeblir al poder rus i portar a Vladímir Putin a un cessament de la guerra a Ucraïna”.

Segons càlculs del ministre, el PIB rus caurà el 10% a la fi d’any a causa de les sancions imposades per Occident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.