Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin garanteix que no atacarà els ports desminats per permetre al pas del cereal ucraïnès

Àfrica demana aixecar les sancions que impedeixen a Rússia exportar blat

Lukaixenko ofereix el pas dels aliments d’Ucraïna per Bielorrússia a canvi de l’obertura dels ports bàltics per als seus productes

Brussel·les posa en marxa una plataforma per ajudar a desbloquejar les exportacions ucraïneses

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest divendres que Rússia no atacarà els ports ucraïnesos que siguin desminats per permetre el pas del cereal bloquejat des de fa setmanes com a conseqüència de l’atac rus contra Ucraïna.

“No aprofitarem la situació del desminatge per, diguem, realitzar algun tipus d’atac des de la mar”, ha garantit Putin durant una entrevista amb la televisió pública.

Ucraïna era abans de la guerra un dels principals exportadors mundials de cereals, especialment rellevants per garantir la seguretat alimentària d’Àfrica i el Pròxim Orient. La majoria de les mercaderies alimentàries ucraïneses es traslladaven des d’aquest país fins a la resta del món a través dels ports del mar Negre, que ara Rússia ha bloquejat.

Putin ha acusat Occident de crear l’actual crisi alimentària amb les seves “errònies” decisions en matèria econòmica i energètica.


Àfrica demana l’aixecament de sancions als cereals i fertilitzants
En aquesta línia,la Unió Africana (UA) ha demanat a Occident que aixequi les sancions que impedeixen l’exportació de blat i fertilitzants russos.

“El president Putin ha expressat la seva voluntat de facilitar l’exportació de gra ucraïnès. Rússia està disposada a garantir l’exportació del seu blat i els seu fertilitzants. Demano a tots els socis que aixequin les sancions sobre el blat i els fertilitzants”, ha demanat el president de torn de la Unió Africana, Macky Sall.

El cap d’Estat del Senegal s’ha reunit avui amb Puti per abordar els efectes de la guerra a Ucraïna a Àfrica. Sall ha agraït a Putin la seva “amable acollida” i la “conversa amigable” que han mantingut juntament amb el president de la Comissió de la UA, el txadià Moussa Faki Mahamat, al balneari rus de Sotxi, a la costa del mar Negre.

Mahamat també ha apel·lat a la “suspensió de les sancions contra els cereals i altres productes bàsics clau”. Així mateix, ha subratllat la necessitat d’obrir un “pas segur” per mar a aquestes mercaderies “per mitigar els devastadors efectes econòmics i socioeconòmics d’una creixent crisi alimentària i energètica, que obstaculitzen encara més la recuperació mundial de la pandèmia de Covid-19”.

El txadià ha explicat que en la “extensa conversa” amb el president Putin li han reiterat la posició de la UA sobre “la necessitat d’una solució política al conflicte entre Rússia i Ucraïna i els seus greus costos humans i econòmics per a la regió i el món”.

El polític africà ha destacat les “històriques i sòlides relacions fraternals” entre Rússia i Àfrica i ha expressat el “fervorós desig del continent” per trobar una solució dialogada “en interès de la pau i l’estabilitat mundials”.

Sall i Mahamat han viatjat a Rússia convidats per Putin per abordar el bloqueig dels cereals i fertilitzants que afecta especialment els països africans.
La UA ha anunciat avui que ha acceptat la sol·licitud del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, d’enviar un missatge a l’organització panafricana per videoconferència, en una data encara per determinar.

Tant l’ONU com organitzacions no governamentals adverteixen que el conflicte a l’est d’Europa empitjora la situació alimentària a nivell mundial, una crisi que afecta sobretot regions vulnerables com l’Àfrica.

Segons dades de l’organització de l’ONU per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), sis països de l’Àfrica occidental importen de Rússia o Ucraïna almenys el 30% del blat (Burkina Faso i Togo) i fins i tot més del 50% (Senegal, Libèria, Benín i Mauritània).

Lukaixenko ofereix Bielorrúsia como a via per exportar el grà ucraïnès

Agències

El president de Bielorrússia, Alexandr Lukaixenko, ha ofert aquest divendres el seu país com a via d’exportació dels cereals ucraïnesos a canvi de concessions com l’obertura de ports bàltics per als seus productes.

“La millor ruta és Bielorrússia”, ha afirmat Lukaixenko, segons l’agència oficial BELTA.

El líder bielorrús ha expressat avui en una conversa telefònica amb el secretari general de l’ONU, António Guterres, que els ferrocarrils del seu país poden transportar el gra ucraïnès a ports del Bàltic, sempre que aquests s’obrin a les exportacions bielorrusses.

En el marc de les sancions occidentals a Minsk, els països bàltics van tancar els seus ports a les mercaderies bielorrusses, en particular als fertilitzants potàssics, un dels principals productes que exporta aquesta antiga república soviètica.

Segons BELTA, Guterres li ha demanat una “pausa d’uns dies” per consultar amb els dirigents dels països bàltics sobre la proposta.

En declaracions a un grup de periodistes, Lukaixenko ha assegurat que han determinat amb Putin cinc vies per a l’exportació dels cereals ucraïnesos, que no ha revelat. “No volem que a l’Àfrica passin gana”, ha dit.

Lukaixenko ha volgut deixar clar que no s’oposa a què Ucraïna exporti cereals a través del seu territori, però ha subratllat que “cal arribar a compromisos”. “Obriu els ports i carregarem [els vaixells]”, ha afegit.


“Carrils solidaris”

Agències

La Comissió Europea (CE) ha posat en marxa una plataforma per posar en contacte empreses de la Unió Europea i Ucraïna amb l’objectiu que facilitin l’exportació dels cereals ucraïnesos bloquejats als ports del mar Negre.

La iniciativa forma part de l’estratègia denominada “carrils solidaris”, amb la que Brussel·les aspira a a facilitar les exportacions ucraïneses d’aliments per rutes terrestres i ports de la UE.
En concret, pretén apropar empreses dels vint-i-set i d’Ucraïna per identificar noves cadenes logístiques per a l’exportació i importació de productes i materials des de i cap a Ucraïna, o trobar nous socis per a la logística i el comerç internacional.

També busca compartir idees sobre solucions i iniciatives per repensar la logística i cadenes de subministrament, adaptar infraestructures i portar l’equipament i la maquinària apropiats al lloc adequat.

La plataforma se centra en la importació i importació de productes agrícoles com blat, blat de moro, ordi, gira-sol, remolatxa sucrera, llegums, fruites i hortalisses. També cobreix altres productes alimentaris com oli vegetal, carnis, lactis, sucre, farina, begudes, fleca i confiteria, així com la indústria logística, la producció i reciclatge dels productes agrícoles i alimentaris o de matèries primeres.

La plataforma contempla així mateix la col·laboració entre empreses per a l’exportació i importació de matèries primeres, recanvis per a tecnologies agrícoles, metall, fusta, fertilitzants minerals, benzina i gasoil.

Per tant, la iniciativa s’adreça a companyies que ofereixin solucions de transport o emmagatzematge o a comerciants de cereals, entre altres.