Política

estat espanyol

La llei del PSOE per a abolir la prostitució s’obre camí amb el suport del PP

Els partits de la investidura han dividit el seu vot: Unides Podem votarà sí, PNB i EH Bildu s’abstindran i els Comuns i ERC votaran en contra, el mateix que Ciutadans

La proposició de llei per a perseguir penalment el proxenetisme i multar als qui acudeixen a la prostitució, defensada pel PSOE, es tramitarà en el Congrés amb suport del PP, encara que ha fet fallida al bloc de la investidura i ha obert també esquerdes en Unides Podem.

Mancant la votació, en concloure la sessió plenària d’aquest dimarts, el debat per a la presa en consideració de la iniciativa ha dividit a la Cambra entre els qui veuen la prostitució com una violència contra la dona, opinió majoritària i compartida per socialistes i populars, i els qui defensen la llibertat sexual dels qui l’exerceixen.

La prostitució ha enfrontat tradicionalment al moviment feminista i el PSOE, que ha fet bandera de la seva abolició, va decidir llançar aquest desafiament després que alguns dels seus socis exigissin eliminar de la coneguda com a llei del “només un sí és sí” els articles que penalitzaven el proxenetisme i el lloguer de locals per a la prostitució.

La iniciativa que comença ara la seva marxa en el Congrés recupera aquest objectiu i, en línia amb el model suec i francès, amplia el seu àmbit als puters, amb multes i fins i tot penes de presó si es tracta d’una menor.

Excepte per part del PP, la proposta socialista ha rebut innombrables crítiques, amb diversos arguments comuns: retrets al camí triat, mitjançant una proposició de llei fruit d’una disputa prèvia amb Unides Podem, i també al fons de l’assumpte, per optar per un enfocament “sancionador” que oblida les necessitats de les víctimes, especialment una reforma de la llei d’estrangeria que els doni papers.

Des de la tribuna de l’hemicicle, Adriana Lastra ha recordat que, segons xifres d’Interior, a Espanya hi ha 45.000 dones explotades sexualment, i ha anomenat al consens per a acabar amb la impunitat del proxenetisme: “En una democràcia les dones ni es compren ni es venen”.

“L’explotació sexual, el comerç amb el cos de les dones és l’últim residu del sistema esclavista”, ha recalcat la dirigent socialista demanant no oblidar que la majoria de les víctimes de tràfic són dones explotades sexualment.

El principal suport del grup socialista ha arribat des de les files del PP, la portaveu del qual Marta González ha subratllat la voluntat del seu partit de col·laborar en una transformació social que ha comparat amb el final de l’esclavitud o de la pena de mort.

Unides Podem ha optat pel sí, encara que En Comú ha decidit votar “no” en considerar que la llei, amb un enfocament paternalista, suposaria una greu reculada en els drets de les dones, han explicat fonts d’aquesta formació.

Per a Vox, la prostitució “és un mal, no és moralment bona ni per a les persones que l’exerceix ni per als quals el consumeixen”, però la seva diputada María de la Cabeza Ruiz ha criticat que el PSOE s’hagi llançat a prohibir sense oferir alternatives a les dones i sense reformar la lluita contra les màfies que trafiquen amb immigrants.

Mentrestant, el bloc d’investidura s’ha dividit entre l’abstenció (PNB i EH Bildu) i el no, una opció que ha encapçalat ERC i a la qual s’ha sumat formacions com a Ciutadans i la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.