Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’Exèrcit ucraïnès es replega, però sense lliurar Sievierodonetsk

El governador lleial a Kíiv ha destacat que les forces ucraïneses han aconseguit repel·lir fins a onze atacs enemics a la ciutat i els seus voltants

Ucraïna es nega a lliurar Sievierodonetsk, l’últim bastió ucraïnès a la regió de Lugansk, tot i que l’exèrcit rus ha obligat les tropes ucraïneses a replegar-se als afores de la ciutat.

“Ningú lliurarà Sievierodonetsk”, ha assegurat el cap de l’Administració Militar de Lugansk, Serhiy Gaidai, a través del seu compte de Telegram.

Les tropes russes semblen haver-se fet amb el control de l’urbs, però els ucraïnesos els impedeixen avançar a l’altre costat del riu cap a Lissitxansk, urbs situada gairebé a la frontera administrativa amb la regió de Donetsk.

Gaidai ha reconegut que les tropes ucraïneses podrien haver de retirar-se definitivament a “posicions fortificades”, però es va cuidar molt d’admetre que això signifiqui que Kíiv es rendeixi i que l’estratègica ciutat de l’est vagi a ser “presa” pels russos.

“Els nostres (soldats) controlen ara només els suburbis (de Sievierodonetsk). Tanmateix, els combats continuen i no es pot dir que els russos controlin completament la ciutat”, ha afirmat en declaracions al diari RBC-Ucraïna, i ha reconegut que espera en els pròxims dies una notable recrudescència dels bombardejos contra totes dues ciutats.

El governador lleial a Kíiv ha destacat que les forces ucraïneses han aconseguit repel·lir fins a onze atacs enemics a la ciutat i els seus voltants.

“L’intent de les tropes russes d’avançar sobre Toshkivka (localitat situada a diversos quilòmetres de Sievierodonetsk) no va tenir èxit”, ha assegurat.

Gaidai ha insistit que els russos no han assolit el seu objectiu d’“envoltar” als destacaments ucraïnesos, per la qual cosa la situació és “controlable”.

L’Estat Major General ucraïnès també ha destacat la “reeixida” resistència de les seves tropes en Sievierodonetsk i els ravals de la ciutat, que el president, Volodímir Zelenski, ha qualificat d’“heroica”.

Gaidai també ha vaticinat nous intents russos de creuar el riu Síverski Donets amb la finalitat de crear un cap de platja per a l’ofensiva a Donetsk. “Els combats seran cruents. Llançaran allí tot el que tinguin per a complir amb els seus objectius. Els seus plans no han canviat. Ells volen prendre Sievierodonetsk i la carretera”, ha dit.

Gaidai s’ha felicitat pel fet que els russos encara no hagin controlat la carretera que uneix Lissitxansk amb Bakhmut, i que condueix al nus de comunicacions de Sloviansk, que forma al costat de Kramatorsk el districte fortificat ucraïnès a Donetsk.

D’altra banda, segons els prorussos, les forces ucraïneses ja haurien abandonat l’aeroport de Sievierodonetsk i s’haurien refugiat en un bosc limítrof.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.