Societat

clima

Adverteixen que l’actual onada de calor és un “avançament del futur”

L’Organització Meteorològica Mundial avisa de més fenòmens climàtics extrems a causa de l’escalfament global

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va advertit avui que l’actual onada de calor a Europa occidental, que ha fet enfilar el mercuri dels termòmetres més enllà dels 40 graus en estats com ara l’espanyol o el francès, “és un avançament del futur”, amb més fenòmens climàtics extrems a causa de l’escalfament global.

“Com a resultat del canvi climàtic, les onades de calor comencen abans i es tornen cada cop més freqüents i severes a causa de les concentracions rècord de gasos d’efecte hivernacle que concentren la calor”, ha afegit la portaveu de l’OMM, Clare Nullis, en roda de premsa.

La portaveu ha alertat del perill que suposa la calor extrema per a les persones més vulnerables i va aconsellar als governs declarar alertes precoces i plans d’emergència d’acord amb les recomanacions de l’OMM i les autoritats de salut pública.

Ha destacat que les altes temperatures a la nit, quan el cos necessita recuperar-se, poden ser “especialment estressants” i ha afirmat que a les ciutats es magnifica l’efecte de la calor en comparació amb el camp, on la vegetació suavitza el clima. El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic ha advertit en els seus últims informes que les onades de calor seran cada vegada més habituals, amb estacions càlides més llargues i estacions fredes més curtes.

Un altre dels grans perills de la canícula és el risc de sequera, i en aquest sentit Nullis ha advertit de la situació en països com Portugal, on un 97% del territori està en risc, i els Estats Units, on els embassaments es troben al 30% de la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.