Política

Demanda d’autocrítica dins del PSOE pel revés a Andalusia

Sánchez intenta esquivar el cop i diu que el govern està “fort” i acabarà la legislatura

El triomf de Moreno envalenteix el PP

Dirigents de Cs insten Arrimadas a dimitir després de desaparèixer del Parlament andalús

Després de les eleccions andaluses de diumenge, ahir va ser dia d’anàlisi i reflexió dels resultats per part dels partits a nivell estatal. El PSOE, que tradicionalment guanyava els comicis a Andalusia, va obtenir els pitjors resultats de la seva història –30 escons– i van sorgir veus crítiques entre figures destacades del partit com Patxi López, Llanos Castellanos i Alfonso Gómez de Celis, que van coincidir a demanar “reflexió” i “autocrítica”. L’exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza va endurir més el to i va afirmar que després dels mals resultats “no hi caben excuses de mal perdedor” i els socialistes han de fer “un debat obert i autocrític, desterrant l’autocomplaença i la supèrbia” i enfortir un “projecte des de l’esquerra”. “Són mals temps per somiar. Avui ens toca reconèixer amb humilitat la greu derrota del PSOE a Andalusia, analitzar les seves causes i repensar la nostra acció política per al pròxim any”, hi va afegir. Elorza va destacar que aquests resultats avalen un canvi de cicle en la política espanyola, tot i que va advertir que l’escenari d’incertesa “desgasta l’esquerra al govern, que s’ha d’esforçar a recompondre la seva unitat” però encara hi són “a temps”

Les veus crítiques i que llegeixen els resultats electorals a Andalusia en clau estatal, però, no són majoria a les files socialistes. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar ahir davant l’executiva del seu partit que el govern “està fort i sòlid” i “hi ha legislatura fins al final”. El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, va defensar en una entrevista que el lideratge de Pedro Sánchez està fora de tot dubte i va afirmar que creu que s’ha de “contextualitzar” i “valorar” l’“esforç titànic del govern per tirar el país endavant”. Per la seva banda, el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas, va demanar “menys ínfules” al PP després de la seva victòria a Andalusia.

Pel que fa als populars, el guanyador de les eleccions, Juanma Moreno –que s’ha convertit en el baró de referència del PP després d’aconseguir majoria absoluta–, va presumir de “parar Vox des del centre” i va mantenir que aquest camí és l’única via per “taponar” l’ascens del partit de Santiago Abascal, un discurs que es contradiu amb el que el partit està seguint en altres comunitats com Castella i Lleó, on governa amb Vox, i a Madrid, on Isabel Díaz Ayuso va pactar el pressupost amb els d’Abascal. El coordinador general dels populars, Elías Bendodo, va afirmar que “si el PP d’Andalusia és capaç de treure majoria absoluta, el PP a Espanya no té sostre”.

Dolents sense pal·liatius

Al partit taronja, que en les eleccions de diumenge va rebre un dur revés i ha desaparegut del parlament andalús, també han sorgit veus crítiques, com la de l’exvicepresident de la Comunitat de Madrid Ignacio Aguado, que va reclamar la dimissió “immediata” de l’executiva, la convocatòria d’un congrés extraordinari urgent i la formació d’una gestora fins que se celebri. “No hi ha cap altre camí, llevat de l’extinció”, va sentenciar.

Unides Podem va qualificar els resultats electorals a Andalusia de “dolents sense pal·liatius”, ja que l’espai de l’esquerra ha perdut deu escons després de l’escissió en dues formacions, Per Andalusia (5 escons) i Endavant Andalusia (2 escons), però Izquierda Unida va negar que les eleccions andaluses perjudiquin el projecte electoral de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, sinó al contrari, reforça la importància de Sumar.

LES FRASES

Cal un debat obert i autocrític, desterrant l’autocomplaença i la supèrbia
Odón Elorza
Exalcalde de Sant Sebastià (PSOE)
No hi ha cap altre camí, llevat de l’extinció
Ignacio Aguado
Exvicepresident de la Comunitat de Madrid (Cs)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.